150 miljoner hittills till landsbygdens utveckling

Sedan år 2000 har över 140 projekt på ön fått EU-bidrag genom Leader. Sammanlagt rör det sig hittills om cirka 150 miljoner kronor till bygdeutveckling och 54 nya jobb.

Roma2011-01-25 04:00

95 miljoner kronor är vad den ideella föreningen Leader Gotland har att fördela till utvecklingsprojekt under åren 2008-2013. Om andra Leader-områden i landet inte gör av med sin pott kan det bli mer.

Gotland är på att dra nytta av EU-bidrag till landsbygdens utveckling. Åren 2000-2007 kallades verksamheten Leader+. Då var Gotland ett av 12 områden i landet och utnyttjade jordbruksfondens bidrag i 101 projekt på ön, vilka gav 54 nya arbetstillfällen och kostade 114 miljoner kronor.


"Kreativa Gotland"
I hela EU finns nu 3 000 Leader-områden. I Sverige finns 64. Catharina Hellström Engström har sedan 2007 varit med om att bygga upp åtta av dem i Skåne. Snart tar hon sina erfarenheter därifrån till Leaders kontor på Lövsta, där hon ersätter projekthandledaren Olof Berglund som går i pension.

- Leader är "EU:s baby", och inom Leader har Gotland ett gott rykte. "Kreativa lilla Gotland" är en förebild för många, menar Catharina Hellström Engström.


Trepartnerskap
Sedan 2008 har Leader Gotland hittills beviljat 36 miljoner till 42 projekt. Och då var 2010 egentligen inget bra år, enligt verksamhetsledaren Annelie Söderström.

- Kanske beror det på konjunkturen. Eller kan det vara så att den individuella trenden spridit sig så att man inte är så intresserad av att arbeta tillsammans?

Projekten skall vara en mix av offentliga, ideella och privata krafter, så kallat trepartnerskap. Den som får bidrag ska själv bidra med hälften av projektets finansiering. Dessutom ska regionen eller andra offentliga aktörer stå för 30 procent för att EU-bidraget från jordbruksverket på resterande 70 procent ska betalas ut.

En knapp tredjedel av alla projektansökningar godkänns inte, enligt Annelie Söderström. Men de flesta projekt som får bidrag blir det också något av.

- Utgångspunkten är vad man i bygden vill göra för att utveckla bygden. Det ska handla om nytänkande och ha lokal förankring, och kunna tas efter av andra regioner.


Av egen kraft
Projekten kan vara stora eller små. De kan pågå i någon månad eller i några år. Summorna som betalas ut varierar från 20 000 till flera miljoner. Förutom finansiering hjälper Leader även till med att förbättra och följa upp idéerna, lösa problem och skapa kontakter.

- Sen finns det vissa som tycker att det inte ska finnas bidrag, att projekt ska vara så bärkraftiga att bidrag inte behövs, säger Annelie Söderström.

Men Leader finansierar aldrig driften. Den som har en bra idé får testa den utan att behöva betala något förutom tid. Målet är att sen att satsningen ska leva vidare av egen kraft efter projekttiden.

Leader är en fransk förkortning som betyder "länkar mellan åtgärder som syftar till utveckling av landsbygdens ekonomi".

Arbetssättet bygger på idéer som uppstår ur ett lokalt engagemang.

Arbete leds av en lokal aktionsgrupp, Lag, med representanter från privat, ideell och offentlig sektor.

Man vänder sig även till ungdomar inom ett övergripande projekt kallat Trigger.

Bland genomförda projekt finns:

Slite ishall, Varplöse vattenpark, Gotländsk tryffel, Hovleden, Öppna ateljéer.

Bland aktuella projekt finns:

Multihall med konstis i Roma, Bergmancentrets inledningsfas, Gotlands lammproduktion på export, VA-lösningar i Ihre, Östergarn och på Fårö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om