77 transporter om dagen till ny återvinning

77 om dagen, och 20 000 totalt om året. Så många transporter räknar man med kommer att göras till och från den återvinningsanläggning som planeras i Roma.

Magnus Lindby, vd på Roma Grus, som ligger bakom planerna på en ny återvinningsanläggning i Roma.

Magnus Lindby, vd på Roma Grus, som ligger bakom planerna på en ny återvinningsanläggning i Roma.

Foto: Lasse Linusson/arkiv

Roma2019-11-20 20:43

GT berättade om planerna på en ny stor återvinningsanläggning i Roma för drygt två veckor sedan. Bakom planerna ligger Roma Grus och systerbolaget Roma Miljö, och enligt Roma Grus vd Magnus Lindby kommer den nya anläggning, som ska placeras där den nuvarande återvinningverksamheten ligger, att kosta mellan 20 och 30 miljoner kronor.

Om bolagen får som de vill kommer anläggningen att bli flera tusen kvadratmeter stor och innefatta bland annat en stor komposteringsyta samt en ny jordtvätt. 

På torsdag den 21 november hålls ett samrådsmöte för berörda parter i Roma bygdegård. Till detta har bolagen, tillsammans med en miljökonsult, tagit fram ett samrådsunderlag. I dokumentet finns bland annat miljökonsekvensbeskrivning samt information om hur omgivningen kommer att påverkas av den planerade anläggningen.

Under avsnittet "transporter" framgår att det görs cirka 1 700 transporter per år till den nuvarande verksamheten. Med den anläggning som planeras kommer siffran att öka till 20 000 transporter per år, vilket motsvarar 77 transportrörelser om dagen. 

När GT rapporterade om planerna i början av november sade Magnus Lindby att Romaborna inte kommer att påverkas speciellt mycket av anläggningen. 

– Vi försöker vidta åtgärder för alla eventuella påverkningar vi kan komma på, med exempelvis bullervallar och sådant. Målet är att det ska bli så lite påverkan som möjligt, och de som bor i närheten behöver inte känna sig oroliga för att lukter eller ljud ska sprida sig till dem, sade han. 

I samrådsunderlaget skriver man att den planerade verksamheten "kommer att ge upphov till buller i omgivningen i samband med krossning, materialhantering inom anläggningen samt transporter till och från anläggningen." 

För att begränsa bullret skriver bolagen att man dels kan komma att anlägga nya bullervallar, samt att den bullervall som redan finns kommer att utökas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!