"AF har överskridit sin befogenhet"

20 personer har blivit av med ­jobben – på grund av Arbetsförmedlingens strikta regelverk. ”De  har överskridit sin egen ­befogenhet”, anser Thomas Jertfelt ­Gustafsson, chef på Coompanion Gotland.

Bekymrade. Handledaren Mikael Gustavsson var nedstämd efter Arbetsförmedlingens besök. I bakgrunden Ulf Hoffman, André Szabo och Fredrik Lerberg.

Bekymrade. Handledaren Mikael Gustavsson var nedstämd efter Arbetsförmedlingens besök. I bakgrunden Ulf Hoffman, André Szabo och Fredrik Lerberg.

Foto: Johan Kurelid

ROMA2017-03-23 05:15

Som GT berättade i går har Arbetsförmedlingen dragit in lönebidraget för de anställa på Lövstakooperativet, vilket lett till att 20 personer förlorat sina jobb.

Personer som i vanliga fall står långt utanför arbetsmarknaden.

– Det här är ett kooperativ som har gått bra, som har haft full sysselsättning och många uppdrag. Om det ska sluta så här är det förfärligt. Vi räknar tyvärr med att 80 procent av dessa människor inte har möjlighet att få några nya anställningar, säger Thomas Jerfelt Gustafsson på Coompanion, företagsrådgivare.

I går eftermiddag besökte Arbetsförmedlingen för första gången Lövstakooperativet för att informera och diskutera situationen. Tina Ersson, chef för Arbetsförmedlingen, kom tillsammans med Susanna Hultberg, enhetschef och Lena Broén, verksamhetschef.

Lövstakooperativet välkomnade Gotlands Tidningar att närvara under mötet, men det satte Tina Ersson stopp för. Hon hade heller inte tid att stanna kvar för att svara på frågor efter mötet.

Mikael Gustavsson, handledare på Lövstakooperativet, säger:

– Det mötet gav var väl att vi fick en inbjudan till fortsatt dialog, vad det nu innebär. Vi är överens om att vi behöver varandra, men det finns ingen lösning.

Han fortsätter:

– Tänk att en sent inbetald skatteskuld på 55 000 kronor ska få sådana här konsekvenser och leda till att kanske 30 personer i slutändan förlorar sina arbeten.

Huruvida det som skett inom kooperativet, och som rättats till snabbt, har fått rimliga konsekvenser eller inte vill inte Arbetsförmedlingen svara på.

– Vi har alltid en förståelse, men i vår myndighetsroll ingår också att följa regelverket. För att vi ska kunna betala ut lönebidrag så har vi tydliga krav på arbetsgivaren, säger Susanna Hultberg, sektionschef.

Finns det något ytterligare utöver skatteskulden som lett till denna situation?

– Varje gång vi prövar möjligheten till olika program, såsom lönestöd, gör vi en arbetsgivarkontroll. Resultatet av denna kontroll är sedan det som avgör om vi kan fatta beslut eller inte.

Ni vill alltså inte svara på frågan?

– Nej.

Lövstakooperativet har haft uppdrag för Region Gotland, för bostadsrättsföreningar och för privatpersoner inom områden som fönsterrenovering, möbelrenovering, fastighetsskötsel, mark, trädgård och plantering.

– Vi kom med ett förslag som kunde rädda både jobben och uppdragen och som gick ut på att flytta avtalen till ett annat kooperativ, Återanvändarna, i väntan på besked om framtiden. Men även detta sa Arbetsförmedlingen nej till, säger Thomas Jerfelt Gustafsson på Coompanion.

Detta har hänt

I januari i fjol anställdes en person för att sköta kooperativets administrativa delar. Denne förskingrade sedan en kvarts miljon kronor, vilket gjorde att man blev två dagar sena med en inbetalning. Dessutom visade det sig att personen inte heller hade betalat in skatten i tid. Detta löstes, de förskingrade pengarna fick kooperativet tillbaka, men på grund av dessa sena inbetalningar har Arbetsförmedlingen valt att neka Lövstakooperativet fortsatt stöd till de anställda, enligt det regelverk som AF lyder under. Konsekvensen har dock blivit att kooperativet, som innan förskingringen hade 30 anställda, nu endast har 10 personer kvar. Även dessa tjänster är hotade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!