Änglarna fortsätter vaka över Romaskolan

Romaänglarna har varit vuxenvärldens öron och ögon bland flera generationer av skolelever. Uppdraget att upptäcka missförhållanden är ständigt aktuellt på högstadieskolan.

Romaänglarna, från vänster: Karl Broander, Amanda Weijmers, Moa Breiler, Alicia Engström, Nico Nordgren, Johanna Ekstrand, Elias Larsson och Milo Herlitz Vässmar.

Romaänglarna, från vänster: Karl Broander, Amanda Weijmers, Moa Breiler, Alicia Engström, Nico Nordgren, Johanna Ekstrand, Elias Larsson och Milo Herlitz Vässmar.

Foto: David Skoog

Roma2019-11-19 07:00

Romaänglarna har hållit ett öga på vad som händer i och kring skolan sedan 1990-talet. Två, tre elever ur varje åttonde- och niondeklass ingår i gruppen av änglar och har ett särskilt uppdrag. 

– Om man ser någon som sitter ensam så kan man sätta sig bredvid, börja prata och fråga hur personen mår, säger Alicia Engström, en av änglarna.

Vaktmästaren Lasse Uddin ansvarar för änglarnas möten som hålls var tredje vecka. 

– Änglarna håller koll från att de kliver på bussen tills de kommer hem. De har också en tystnadsplikt om vad vi har sagt på våra möten, säger Lasse Uddin. 

Han har en klar linje när det handlar om just mobbning. 

– Det ska brytas ner direkt. I regel är det mobbaren själv som har störst problem. När jag får ett tips så gäller det att ta tag i det direkt. Skärper du dig inte så kallar jag in föräldrar, skolkurator och hela apparaten, säger Lasse Uddin. 

Han slutade själv i Romaskolan 1974 och har fyra döttrar som varit elever här. Änglarna föreslår själva vem som de tycker ska bli nya änglar i åttonde klass. Lärarna får sedan säga sitt om de som blivit föreslagna. Det är ett förtroendeuppdrag, men visst har tonåringarna på skolan koll på att de är iakttagna när änglarna är i närheten.

– En del säger att änglarna är skvallerbyttor och ger dem lite dåligt rykte, säger Amanda Weijmers. 

Mobilkamerorna har ändrat mycket kring hur det är att vara ung idag jämfört med hur det var innan de smarta telefonerna kom. Flera av änglarna nickar instämmande på frågan om de är extra påpassade, eftersom det skulle smälla högt att få bild på en ängel som gjorde något otillåtet. 

Det kräver en viss personlig mognad att vara ängel, då de tio eleverna i Romaänglarna har en viktig roll att fylla.

– Om någon har problem kan de gå till oss. Vissa vill inte gå till vuxna och prata, säger Amanda Weijmers. 

Eleverna beskriver Romaskolan som lugn. Flera har hört att det skulle vara tuffare stämning på högstadieskolorna i Visby. Totalt är tre vuxna engagerade i att sköta Romaänglarna. 

De flesta eleverna i Roma kommer från landsbygden och skolan har också yngre barn, något som inverkar på stämningen. Skolan är också jämförelsevis liten med sina 150 elever från förskoleklass till och med nionde klass. 

Litenheten är något eleverna lyfter fram som något som de tycker om med sin skola. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!