Biogas lösning för Ragnsells i Roma

Ragnsells vill inte fortsätta kompostera gotlänningarnas hushållssopor. Företaget vill hellre satsa på fordonsgas än att göra blomjord genom kompostering.- Biogas är helt klart mer attraktivt.

roma2011-12-09 04:00

Det säger Ragnsells marknadschef Johan Börje och tillägger att "rötning är inte så långt borta".

Samtidigt berättar han att man sökt bygglov för ett stort tak vid avfallsanläggningen i Roma. Att bygga tak över plattan där det organiska avfallet lagras är ett sätt att få kontroll över lakvattnet.

Avtalet med Region Gotland innebär att Ragnsells åtar sig att ta hand om det organiska avfallet som man försökte sig på att kompostera, men misslyckades. Lakvatten rann ut i omgivande terrängen och komposteringen stoppades. Men enligt Johan Börje fanns inga alarmerande halter av kväve, fosfor eller kemikalier i lakvattnet eller sedimenten.


Gas på fastlandet
Avfallet har sedan drygt ett år fraktats i behållare till Upplands Bro där öns hushållssopor omvandlas till biogas.

Och nu vill alltså Ragnsells satsa enbart på gas och lämna komposteringen på ön bakom sig.

- Men vi ska självklart fortsätta hantera avfallet tills det finns ett biogasalternativ. I väntan på en lösning på Gotland kör vi avfallet till fastlandet.

- Biogasen är mer attraktiv för oss än att göra blomsterjord, , säger Johan Börje.

Haken heter slurry.

- För att röta avfallet och göra gas måste man först behandla det organiska avfallet till en mer vattenlöslig massa, det som på fackspråk kallas slurry. Men vi är inte beredda att satsa på en sådan anläggning för förbehandling på Gotland. Det handlar om en investering på fyra, fem miljoner kronor.


Vill inte investera
Vem som skulle kunna tänkas investera vet han inte. Men om ingen vill satsa på förbehandling på Gotland eller om en sådan satsning drar ut på tiden, tycks det luta åt fortsatt transport till fastlandet för att göra biogas.

Varför tar ni inte kostnaden själva?

- Vi har redan biogasanläggningar och vill inte investera i fler, säger Johan Börje.

Det skulle betyda betyder fortsatta transporter i containrar till fastlandet med lastbil och färja.

Hur rimmar med Gotlands eko-kommunala ansvarstagande?

- Vi har räknat på det också och det visar sig att alternativet att köra avfallet för att göra biogas på fastlandet är vida överlägset om man ser till koldioxidutsläppen jämfört med att kompostera på ön.


Göra gas på ön
Tommy Gardell, ordförande (S) i tekniska nämnden kan inte tänka sig rötning på fastlandet.

- Vårt mål är att behandlingen ska ske på ön för att minska på transporterna.

Han hänvisar till att det pågår en utvärdering av sophanteringen men säger också att tanken på att göra gas fanns med från början och att komposteringen var en tillfällig lösning i väntan på rötning till gasproduktion.

Tommy Gardell säger också att det kan bli aktuellt med konkurrensutsättning vilket skulle betyda att fler företag än Ragnsells får vara med och bjuda på gotlänningarnas avfall.

Ragnsells medgav i våras (GA 13 maj 2011) att den misslyckade komposteringen berodde på att man inte hade tillräcklig kompetens. Nedbrytningen i avfallet kom aldrig igång trots tillförsel av mer syre. Lakvattnet rann över uppsamlingsdammens kanter och ut i terrängen. Komposteringen stoppades, dammarna tömdes och avfallet körs sedan mer än ett år till fastlandet där det rötas till biogas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om