Trots misslyckandet i Roma som ledde till en näringschock i markerna kring avfallsanläggningen, tycker tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) att regionen kan gå vidare och utveckla samarbetet med Ragnsells.
- Det är förstås tragiskt det som hände, men båda parter har lärt sig något av det här. Jag ser fram mot att jobba vidare med dem.
Gick snett
Det var i maj förra året som något gick snett. Lakvatten från komposteringsplattan började rinna över och ut i en bäck utanför anläggningen. Stinkande lakvatten med höga halter av fosfor och kväve breddade ut i markerna och rann ner mot Dalhemsån.
- Vad vi gjorde då var att stänga dammarna, berättar Torbjörn Sjölander.
Men det räckte inte.
Lakvattnet fortsatte att strömma ut och det pågick fram till oktober.
Dammarna tömdes då helt och sedan haveriet körs allt komposterbart avfall från ön till fastlandet.
Kompostförsöket hade då pågått i ett år, men man fick aldrig processen att fungera.
Nu medger företaget att man inte hade tillräckligt med kunskap för att driva en stor kompostanläggning.
- Vi gjorde ett antagande om dimensioneringen av dammarna, men det kom mer näringsämnen än de var byggda för, säger Johan Börje, marknadschef på Ragnsells.
När det började gå över styr, försökte man tillföra mer syre.
- Vi försökte också tillsätta kemikalier som skulle öka syrehalterna men när det inte gick stängde vi komposteringen, fortsätter Torbjörn Sjölander.
Men varför kollapsade processen?
- Avfallet innehöll mer lösta föreningar än vi anade, det såg inte ut som vi trodde, sa Torbjörn Sjölander.
Företaget går nu vidare för att tillsammans med regionen, hitta en ny lösning på hur det organiska avfallet ska tas om hand. Alternativen är tre: kompostering på Gotland, rötning på Gotland eller rötning på fastlandet.
- Vi tror ju att det går att få ekonomi på att röta Gotlands 5 000 ton hushållsavfall till biogas, säger Johan Börje. Gasen skulle då kunna användas som fordonsbränsle.
Han hoppas att Ragnsells ska kunna inleda samarbete med något av de tre stora biogasprojekt som redan är under uppbyggnad på ön.
Företaget har tagit prover på vattnet och på sedimenten, men analyserna är inte klara.
Har misslyckandet skadat Ragnsells?
- Svårt att svara på, vi vill lösa det här på ett bra sätt, långsiktigt, och återupprätta eventuellt förtroendetapp här på ön.