Det har varit en lång väg fram till det avtal som Daniel Hallgren och Region Gotland nu är överens om. Den politiska oppositionen i regionen tyckte att en halv miljon kronor var för lite och röstade nej till "Romapaketet" när frågan behandlades i regionfullmäktige 28 september 2020. Men allianspartierna, med stöd av SD – som i regionstyrelsen hade sagt nej – röstade igenom uppgörelsen. Sedan överklagade en privatperson affären, med argumentet att priset skulle vara för lågt. Men när förvaltningrättens dom kom 26 mars så sas där att beslutet inte innebar något otillåtet individuellt inriktat näringslivsstöd och överklagandet avslogs.
"Romapaketet" innefattar Romabadet, fastigheten med det gamla äldreboendet Klostergården, samt den obebyggda fastigheten vid Ekgatan, som i uppgörelsen är aktuell för nybyggnation av ett 40-tal lägenheter.
Nu finns ett markanvisningsavtal som Daniel Hallgren skrivit på. Så sent som i tisdags blev det klart med registreringen hos Bolagsverket med namnet på ett nytt aktiebolag med Daniel Hallgren som ordinarie styrelseledamot: Romapaketet AB, med säte på Gotland och med uppgiften att äga och förvalta fast egendom.
Men, kan Daniel Hallgren, som umgåtts med planerna för Roma i fem års tid, ändå återstår en bra bit innan de kan förverkligas.
– Markanvisningsavtalet ger mig rätten att köpa de aktuella fastigheterna, säger han och fortsätter:
– Men innan några köpekontrakt kan upprättas så ska det ske en fastighetsreglering som gäller badhuset, det ansvarar regionen för och sen kan det handla om en handläggningstid hos lantmäteriet på sex till tio månader.
Syftet med avtalet är att ge riktlinjerna och förutsättningarna för den fortsatta exploateringen, framgår av den tjänsteskrivelse som går med avtalet till regionstyrelsens arbetsutskott. Markanvisningen är giltig i två år från det att regionstyrelsens beslut vinner laga kraft. För de tre områdena ska ett gemensamt köpekontrakt upprättas, de är alltså villkorade av varandra och kan inte förvärvas var för sig.
Innan köpeavtal kan ingås ska ett markgenomförandeavtal slutas. Förbehållet om att lantmäteriförrättningarna först ska genomföras finns också med i avtalet.
Regionen har enligt avtalet ensidig rätt att förlänga avtalet. En förutsättning är att exploatören arbetat aktivt med projektet.