Det var för fyra år sedan som Röda Korset öppnade som hyresgäst ihop med Svenska kyrkan i gamla vårdcentralen i Roma. Tillsammans med bibliotek och apotek blev det en träffpunkt, där second hand och kafé haft öppet flera dagar i veckan.
För några veckor sedan informerades personalen, de frivilliga som hjälper Röda Korset ideellt, om beskedet.
– Vi stänger innan jul. Hyran är för hög, det går inte ihop sig och vi får in för lite pengar, säger Inger Löfgren, och berättar att julmarknaden den 15 december sannolikt innebär utförsäljning innan lokalerna töms.
I kaféet fikar Inger Löfgren med sina kollegor Ulf Johansson och Ingela Holmberg. De berättar att en av svårigheterna också har varit att hitta tillräckligt många frivilliga som håller öppet.
– Vi har fått stänga onsdagar, säger Ingela Holmberg och berättar att det nu är öppet torsdag till lördag, men ingen dag efter klockan 16.
Beslutet att stänga, menar de, kommer att drabba stamkunder, barnfamiljer och de som vant sig vid att Roma har en samlingspunkt öppen.
– Många säger att det är så mysigt och fint här i butiken. Vi tycker också att det är skittråkigt. Vi är ett så bra gäng som jobbar här. Det har varit jättekul att få vara med och styra och ställa. Det är synd om oss pensionärer – fast vi är gratis, säger Inger Löfgren.
Det var när hon blev pensionär som hon kände att hon ville göra en insats, nära hemmet i Barlingbo och i samhället Roma där hon vuxit upp.
– Då började jag på Röda Korset. Jag tror att många blir besvikna nu, många yngre med barn också.
Under drygt ett år har Ulf Johansson varit frivillig i verksamheten, som var betydligt mer omfattande i början.
– Det var stor skillnad när alla ukrainare kom hit och handlade. De fick kuponger från regionen att handla för, säger han.
För Jenny Stenberg som jobbar på biblioteket, en trappa upp, har second hand på Röda Korset varit lättillgängligt.
– Det är tråkigt om de ska stänga. Det har bara varit att komma in här och köpa kläder till barnbarnen, och så kan man hitta små fynd själv också – som de här glasen, säger hon medan Inger Löfgren slår in i papper.
Inger och de övriga frivilliga menar att de säkert kan få fortsätta i Visby eller någon av de andra orterna. De är besvikna, och menar att det inte blir samma sak.
Röda Korsets affärschef Åsa Ingmansson beklagar att läget blivit för tufft, och konstaterar att kostnaderna varit högre än intäkterna.
– Det här är naturligtvis jättetråkigt. Vi har inte fått lönsamhet på verksamheten.