Nu fyller bryggeriet tankarna med tonic

Sommarens öl är på väg ut till krogarna och Systembolagets butiker. Då fyller Lost Island Brewery tankarna med tonic.

Framöver blir det mycket tonic för Mats Runander och Jens Enderberg. Efter att Lost Islands tonic original fått högsta betyg i ett test har efterfrågan rusat i höjden.

Framöver blir det mycket tonic för Mats Runander och Jens Enderberg. Efter att Lost Islands tonic original fått högsta betyg i ett test har efterfrågan rusat i höjden.

Foto: Per Leino

Roma2023-06-22 19:30

Utanför bryggeriet vid gamla sockerbruket i Roma håller en stor lastbil på att fyllas. Pallar med Gåsemora Lager lastas för transport till Fårö för att släcka törsten hos sommarens konsertbesökare. På en annan pall står flaskor med Roma Lager, på väg till Systembolaget i Hemse.

– Det är fullt upp just nu. Vi har ytterligare nära tusen liter Roma Lager som vi håller på att tappa på flaskor för leverans, berättar bryggerichefen Jens Enderberg och förklarar ruschen i juni:

– Det öl vi bryggt inför sommaren måste ut nu. Det är så mycket annat i juli, vi tar emot besökare här i bryggeriet, ölets dag ska arrangeras och vi är med på en rad små event på olika restauranger.

undefined
”Att brygga öl var ett fritidsintresse som gick över styr”, säger Jens Enderberg som i valet mellan att sluta hembryggningen eller satsa professionellt valde det senare.

Mycket av produktionen har kretsat kring öl. Men inte nu längre. Efter att verksamheten expanderat och Lost Island Brewery flyttat till sockerbruket 2020 började Jens Enderberg experimentera med en tonic. Under pandemin hade efterfrågan på öl minskat och det behövdes ett alternativ. Efter några försök var han nöjd med smaken, och förra året fanns de första flaskorna tonic till försäljning.

– Förutom öl gillar jag gin och tonic, gärna med en smakrik gin. Till den behövs en tonic som matchar med smak. Och den får inte vara för söt, säger han.

Nu har flera upptäckt Lost Islands Brewerys tonic. Nyligen testade Svenska Dagbladet svensktillverkad tonic, och det gotländska bidraget fick högsta poäng, med omdömet: "Är du ute efter en elegant tonic med stor fräschör och försiktig sötma är det här din vinnare. En ren och okomplicerad smak i perfekt balans får denna gotländska tonic att bubbla upp till full poäng."

undefined
Lost Island Brewery tillverkar två sorters tonic, en originalvariant och en med grape och lime.

Efter att ha fått omdömet ”fulländad” undrar man förstås vad som ingår i Lost Island Tonic original.

– Det är en hemlig blandning, säger Jens Enderberg som dock bekräftar att av hans hemliga recept görs ett extrakt vid ett företag på fastlandet.

Testpanelens beröm är anledningen till att bryggeriet nu fyller tre av sina sex stora tankar med tonic. Nära 3 000 liter ska efter två veckors lagring vara klart för leverans.

Förutom tonic original tillverkar bryggeriet även en variant med grape och citron, och en tredje sort är på gång.

– Det blir också en smakrik variant, med gurka och svartpeppar, säger Jens Enderberg.

Öl har blivit en populär hobby för många. Tonic är på väg att bli det. Det finns många tips om hur man själv blandar pomerans, apelsin eller lime med kinin eller kinabark, tillsätter lite socker eller agavesirap, kokar ihop för att slutligen blanda med kolsyrat vatten. Eller varför inte göra en vårlig variant med rabarber.

Den dryck man tillverkar hemma har dock få likheter med den man köper i affär.

– Barken gör att den blir brungul och lite grumlig. Många tycker att en tonic ska vara klar och ogrumlad, men jag tror intresset för andra typer av tonic ökar, säger Jens Enderberg som överväger att tillverka en sort som får vara både färgad och grumlig. 

undefined
Bryggeriet har lånat fat från grannen Gotland Whisky, för att kunna fatlagra öl.

Tonic kombineras gärna med gin, och för den som vill blanda helt lokalproducerat finns flera alternativ. Förutom Lost Island tillverkar även Barlingbo bryggeri tonic, och gin produceras av Gotland Spirits i Linde, Gotlands Ginfabrik i Barlingbo och Hellström gin i Hablingbo. 

Det finns alltså flera möjligheter att bland till en helt gotländsk GT. Gin uppfanns i Nederländerna och kryddades ursprungligen med enbär. De lokala gintillverkarna lyfter gärna fram de gotländska smakerna, som backtimjan, rosmarin, myskmadra, rosmarin, salmbär, martall och fläder.

Tonic i historien

• Tonic omnämns första gången i början av 1600-talet, då spanska pilgrimer i Peru blandade vatten med bark av cinchona-trädet i hopp om att ha hittat ett botmedel mot malaria. 

• 200 år senare lyckades franska forskare extrahera kinin, cinchona-barkens kraftfullaste beståndsdel, för att sälja som medel mot malaria. 

• Britter i Indien kom senare på ett sätt att mildra den beska smaken av kinin genom att blanda den med vatten, socker, lime och gin. Så uppfanns en första version gin & tonic. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!