Epa-dunk i Roma – när landsbygdens unga får bestämma

Motorburen ungdom fick under onsdagen stor anledning att ta sig till Roma. Det arrangerades för första gången epa-dunk med samkväm, tävlingar i bästa billjud, snyggast inredning och mycket mer.

Ungdomar från hela ön samlades i Roma under onsdagen.

Ungdomar från hela ön samlades i Roma under onsdagen.

Foto: Erik Daun

Roma2024-06-05 20:59

Bakom bilträffen i Roma står bland annat projektet Ung livskraft, i samarbete med Coop i Roma, Röda korset, fritidsgården Amor och Motorgården. Ung livskraft drivs genom Leader Gute och vill hjälpa ungdomar att arrangera evenemang på landsbygden.

Ottilia Söderström är projektledare.

– Jag kom i kontakt med Emilia Johansson på Coop i Roma som ville göra ett evenemang för unga här. När jag pratade med deltagarna i projektet så nappade de direkt och så körde vi, säger hon.

undefined
Ottilia Söderström är projektledare för Ung livskraft som är delarrangör för epa-dunk i Roma.

Resultatet av månaders planering blev en eftermiddag i motorernas tecken på Coops parkering i Roma. Ungdomar från hela ön samlades och visade upp sina fordon, testade billjud, deltog i alla sorters tävlingar och njöt av friheten som kommer med den röda triangeln på bilen.

– Vi har ett bra program. Det är roligt att vi kunnat få så många samarbetspartners. Det blir verkligen mycket bättre när man gör saker tillsammans, konstaterar Ottilia Söderström.

undefined
Rut Holgersson i förarsätet på sin Suzuki. Hon tycker det är kul att det händer något för unga på landsbygden.
undefined
Epa-dunket i Roma är det första arrangemanget som Ung livskraft delarrangerar.
undefined
Epa-dunk i Roma.

Inom projektet Ung livskraft har deltagarna format tre olika referensgrupper: Den kulturella näringen, den gröna näringen samt teknik och fordon, där den sistnämnda gruppen arrangerade epa-dunk i Roma. Deltagarna är mellan 13 och 30 år. En av dessa är Max-Marcus Ahlgren, 17.

– Det är roligt att se att det inte bara är ungdomar som kommit hit i dag, det är alla åldrar, säger han.

Vad är det i epakulturen som lockar, tror du?

– Det är väl den första delen av egen frihet man får som ung. Du kan ta din epa vart du vill. Bor man på landet är det annars antingen buss eller föräldrar som man behöver få hjälp av för att transporteras.

undefined
Delar av projektgruppen Ung livskraft. Från vänster: Max-Marcus Ahlgren, Alexander Svensson, Adrian Guldström och Wilma Hällström.

Projektledaren Ottilia Söderström är övertygad om att sådana här arrangemang är viktiga för utvecklingen av landsbygden.

– Det visar på livskraft. En gemenskap, folk samlas och umgås inte minst över generationsgränser. Det är väldigt viktigt.

För Wilma Hällbom, 17, som bor i Roma känns arbetet i projektgruppen meningsfullt.

– Det är mycket som händer i Visby. Men många ungdomar bor på landet och då finns inte lika mycket att göra, då känns det som att man gör en större skillnad med att göra något på landet.

undefined
Epa-dunk lockade en bred publik, inte bara motorburna unga.
undefined
Tävlingen "bäst billjud" gjordes genom ett bastest.

Den motorburna ungdomen Rut Holgersson tävlade med sin Suzuki vivara i kategorin charmtroll.

– Det är kul att det händer något här i Roma och inte bara i stan. Jag gillar epa för att man får träffa mycket nya vänner och köra runt och lyssna på bra musik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!