Full fräs för liten lokal industri

– Jag vill bli bäst i världen. Det vill väl alla?Det säger Joakim Möller, innovatör och delägare i tre gotländska industriföretag som frodas i en unik och framgångsrik symbios.

Plastproduktion. Jonas Wahlby justerar formsprutan, där råvaran - plasten - matas in, värms till 300 grader, sprutas in i formverktyget (som tillverkats i Klintehamn) och kyls ner. Beroende på produkt tar processen mellan 15 sekunder och 1,5 minuter.Foto: Rolf Jönsson

Plastproduktion. Jonas Wahlby justerar formsprutan, där råvaran - plasten - matas in, värms till 300 grader, sprutas in i formverktyget (som tillverkats i Klintehamn) och kyls ner. Beroende på produkt tar processen mellan 15 sekunder och 1,5 minuter.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Roma2010-03-10 04:00
Jo, efter ett par mellanår går det helt klart bra för de samägda industribolagen Gotlands verktyg och formsprutning och RP Mold, som i dagsläget har fler förfrågningar än man hinner med.
Symbiosen är ett bra exempel på typiskt gotländskt företagande: förhållandevis små bolag som får sin styrka genom att stå på flera olika ben.
GVF grundades för tolv år sedan i Hemse, flyttade två år senare till Roma och expanderade i förrfjol genom att gå samman med Trelleborg Sigma och bilda RP Mold i Klintehamn. Den samlade kompetensen och tekniken ger en obruten kedja, från idé till slutprodukt. Omsättningen ligger i dag på omkring sex miljoner kronor.

Fyra delägare
Av totalt sex sysselsatta är fyra delägare - och styrkan blir snart större. Det spår Joakim Möller, en av GVF:s grundare.
- Helt klart! Inom ett år har vi alla gånger köpt en till maskin och anställt en kille till. Lågkonjunkturen börjar släppa, vi ligger i ett perfekt läge. Vi har en toppmodern verkstad, kan ta jobb var som helst ifrån i världen - och jag får min mjukvara testad varje dag, hela tiden.
"Mjukvaran", det är en tredje verksamhet, utöver konstruktion av formverktyg i Klintehamn och formsprutning av plastprodukter - allt från snusdosor till kabelkontakter - i Roma.
Joakim Möllers passion är att med hjälp av datorer skapa saker man kan hålla i handen.
Översatt till industritekniska termer innebär det cad/cam, att i dator designa såväl själva produkten, som de verktyg som ska tillverka produkten.
Joakim Möller har skapat Madcam, enkelt förklarat ett slags tillbehör - en plug in - som kompletterar ett stort amerikanskt ritprogram, Rhinoceros. Efter några års ganska lågmäld marknadsföring, har Madcams styrkor och unika möjligheter nu blivit så spridda att programmet i princip säljer sig själv.

400 licenser
Till dags dato har runt 400 licenser sålts runtom i världen. De finns på bland annat fyra universitet i USA (exempelvis Yale), KTH i Stockholm, Högskolan på Gotland och nu senast gick sju licenser till Kina.
En licens kostar i snitt 15 000 kronor. Studenter får rabatt, eftersom det är en målgrupp som gärna diskuterar och därigenom spontant marknadsför ny teknik.
- Det gäller att jobba för att allt ska bli så smidigt som möjligt, annars drunknar man i jobb, säger Joakim Möller.
Fast allt är relativt. Själv har han ungefär tolvtimmars arbetsdagar, konstaterar han med ett skratt.
- Äh, det är inte så farligt. Det var värre förr. Och jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt, det är ju så kul! Skulle jag någon gång bli less åker jag och fiskar.
I vår släpps vidareutvecklingen Madcam Revolution - och den bästa testkörningen görs här på Gotland, i Roma och Klintehamn.
Målet?
- Att tjäna mer pengar och bli bäst i världen! Det vill väl alla?
Gotlands verktyg och formsprutning delägs av Joakim Möller och Patrik Wåhlberg.
RP Mold finns i Klintehamn delägs av GVF, Trelleborg Sigma samt Kent Nilsson Gandå (vd) och Conny Muttoni.
Madcam är Joakim Möllers bolag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om