I 60 år har Sverige varit ett av medlemsländerna i OECD, som jobbar med bland annat ekonomi och tillväxt. Region Gotland får just nu experthjälp därifrån med att se över viktiga frågor som bostadsbyggande, skola, hållbar turism och utmaningar kring en åldrande befolkning.
En delegation från OECD åker i veckan runt på ön och träffar gotlänningar, företag och organisationer för att diskutera möjligheter och utveckling. Resultatet kommer att ligga till grund för regionens fortsatta arbete med att ta fram en regional utvecklingsstrategi och inom vilka områden satsningar bäst behövs.
– Det har varit väldigt intressant hittills. Vi tittar på skillnader mellan olika regioner och på hur varje region har utvecklats utifrån sina förutsättningar och utmaningar, säger Lisanne Raderschall.
Hon berättar hur all information om Gotland kommer att finnas samlad i OECD:s sökbara bibliotek på nätet, innan hon tillsammans med sina kollegor intresserat lyssnar på Anna Tasevski hos Gotlandssnus.
Gotlandssnus i Roma har vuxit till 55 anställda och jobbar med hållbarhet, vilket bland annat resulterat i den nya solcellspark som just nu byggs på området.
– Det är en av de största på ön. Vi planerar att ta hälften av vår energi därifrån och att hela processen ska vara fossilfri i år, säger Anna Tasevski medan David Freshwater för noga anteckningar i sin skrivbok.
Han är professor vid University of Kentucky och efter bara två dagar på ön har han ringat in Gotlands dilemma: Lantbruk och turism är idag oerhört betydelsefulla näringar, men säsongsbundna och orsakar belastningar på vård och grundvatten.
– Den viktiga frågan är att hitta det tredje benet att stå på. Vad det är vet jag inte och det är därför vi är här, säger han.
Inför besöket har Region Gotland fått svara på 150 frågor om allt mellan himmel och jord. Erik Bäckström är näringslivsstrateg och värd för besöket från OECD.
– Det är otroligt viktigt att få den här holistiska undersökningen av det gotländska samhället, utifrån så många aspekter, säger han och menar att det inte handlar om Region Gotland utan om hela regionen Gotland och alla som bor och verkar på ön.
Ett 40-tal personer intervjuas under veckan av delegaterna, allt från anställda på Cementa till Grönt centrum på Lövsta. Spökvandringar och restauranger besöks liksom utvecklingsbolaget Nygarn på Östergarnslandet. I maj nästa år ligger rapporten klar, för att finnas som stöd för öns politiker och tjänstemän såväl som för den svenska regeringen.
– Vi hämtar den i Paris med en delegation från Gotland. Rapporten är superviktig för genomförandet av ansökningar till olika EU-fonder och lokalt utvecklingsarbete här på ön, säger Erik Bäckström.
Styrkan i OECD:s rapport är att den inte ser till varje verksamhet var för sig.
– Den tittar på de övergripande frågorna och helhetsbilden. Samverkan är nyckelordet och det absolut viktigaste, säger Erik Bäckström.
Han pekar på kärnfrågor som hör ihop om Gotland ska förbli starkt som region. Skolor, bostäder, hållbar energiframställan och arbetstillfällen inkluderar hela ön och inte bara Visby. Med ögon utifrån kan de utländska besökarna från OECD se möjligheter och ringa in knäckfrågor som måste lösas. David Freshwater är hänförd redan efter två dagar på ön utanför högsäsong.
– Jag är intresserad av hur turism fungerar, Gotland är en fascinerande plats, säger han.