I oktober kom boken "Svensk Whisky – pionjärer, nytänkare, utmanare", som författaren och whiskyexperten Henrik Aflodal gjort tillsammans med fotografen och redaktören Hans-Olov Öberg. Boken lyfter fram nio svenska whiskyproducenter, bland dem Gotland Whisky, som har sin bas i Roma.
– Fabrikslokalerna är rustika och rymliga, det är det charmigaste jag sett och bara lokalerna är väl värt ett besök, säger Henrik Aflodal.
Det var en resa till Skottland för över 30 år sedan som väckte hans intresse för spritdrycken. Där har whisky producerats sedan 1800-talet och landet har en gedigen kunskap och tradition. I Sverige däremot fick drycken sitt genomslag först på 60-talet i och med att tv-tittandet tog fart.
– Svenskarna blev influerade när de såg amerikaner och engelsmän dricka whisky i tv och detta gjorde att ett intresse tog form för drycken, berättar Henrik Aflodal.
Christer Roslund är en av ägarna till Gotland Whisky. Något både han och författarna lyfter fram med whiskyproduktionen i Roma är att de genomgående använder ekologiska råvaror från gotländska gårdar.
– Detta har varit en självklarhet redan från begynnelsen, säger Christer Roslund.
Han och hans kompanjoner är stolta över sin whisky och den uppmärksamhet den rönt, utan att för den delen ha hybris.
Christer Roslund beskriver hur den rökiga smaken, som man i Skottland är duktiga på att få till, är svårare att framställa i Sverige, men att det också gör den svenska whiskyn unik med örtiga undertoner.
Det gotländska whiskyäventyret började 2004. Ursprungsidén var att göra en gotländsk variant på skotsk maltwhisky, med inslag av den kalkrika miljön som finns på ön. Då framställningen tar sin tid lanserades den första utgåvan först 2012. Sedan dess har produktionen vuxit och förra året såldes 22 000 flaskor gotländsk whisky. Sedan 2016 har de årligen släppts en publikutgåva av "Isle of Lime", som är namnet på whiskyn döpt efter den gotländska berggrunden.
I början av december är det dags för årets upplaga av whiskyn, som fått namn efter platser på Gotland med särskild betydelse för personerna bakom produktionen. Bland annat släpps en whisky med namnet Sigde, döpt efter Staffan Larssons gård Sigde i Rone, som försett Gotland Whisky med korn till whiskyproduktionen under en lång period.
– Den nya utgåvan blir unik och vi ser mycket fram emot lanseringen, säger Christer Roslund.