Gotländska skolbarn blir de gamlas ögon

När undersköterskor från äldreboenden fick hjälp av gotländska skolbarn händer det grejer. Nu görs film som ska liva upp i coronatider.

Ungdomarna gör filmer som förhoppningsvis ska inspirera de äldre.

Ungdomarna gör filmer som förhoppningsvis ska inspirera de äldre.

Foto: Montage/Henrik Radhe

Roma2020-12-08 08:39

Det var när coronapandemin i våras stängde öns äldreboenden från besök som undersköterskan Camilla Lundberg på Tingsbrogården ville göra något för de äldre på Gotland. Hon hade inspirerats av ett projekt på fastlandet där barn gjorde filmer. 

– På förnyelsedagen träffade jag läraren Mack Johansson och frågade om vi inte kunde göra något liknande, säger hon.

På Gotland pågår redan projektet Digital äldreomsorg, med syfte att kompetensutveckla medarbetare och chefer, där Camilla Lundberg tillsammans med Camilla Eriksson på Iliansgården är samordnare. De fick med sig Sandra Fröberg från Film på Gotland, och klass 7B på Romaskolan. Ett halvår senare var det i veckan urpremiär på skolgården i Roma, med visning av de allra första filmerna.

Eleverna, med sin lärare Marita Eliasson, tog sig an uppgiften att göra filmer för de äldre på fullt allvar. 

– Det har varit kul att få filma och det känns kul att vi får dela med oss, eftersom de gamla är så isolerade, säger Freja Gradelius och visar sin film.

Vackra bilder från Själsö hamn varvas med Frejas katter Kurre och Ramse och avslutas med uppmaningen "Ta hand om er".

– Jättefina bilder! Har du gjort allt med mobilen, frågar Sandra Fröberg medan fler elever visar sina filmer.

Engla Kaiser vill visa de gamla olika hästar medan Albin Berglind har fått hjälp av sin pappa att filma medan han kör sin crosscykel. Mira Lydänge och Vera Engelbrektsson har gjort sin egen variant av "På spåret".

– Vi tog dressinen sju kilometer från Roma till Dalhem. En cyklade och en satt med kameran, säger Mira och berättar att de fick låna en bildstabilisator från Film på Gotland.

För den som bor på äldreboende kan det vara svårt att själv ta sig ut i naturen. Alvar Broberg har tänkt på dem.

– Jag har gjort en film om hassel. Jag gick till änget i Kräklingbo och ställde upp kameran på stativ, säger han och berättar att han finns med själv som programledare och dessutom har lagt på en speakerröst.

Om hasselns hängen, honblommor och hur Linné på sin gotländska resa pustade ut under en väldig ek i änget berättar Alvar för de gamla.

– Ni är så makalöst duktiga allihopa, säger Marita Eliasson och erkänner att hon som lärare får massa fortbildning av sina elever i digital filmteknik och att hon har blivit inspirerad att själv göra sina egna filmer.

De två undersköterskorna är tacksamma över det filmarbete som eleverna har lagt ner på sin fritid.

– Man blir glad av filmerna! Vi hoppas att barnen kan bli de gamlas ögon, så att de får uppleva saker som de inte längre orkar. De kanske vill se Dalhemståget eller kanske inte har varit i Visby på flera år, säger Camilla Eriksson och får medhåll av sin kollega:

– Nu hoppas vi att det inte bara blir nyheter och Doktor Phil på tv för de äldre, säger Camilla Lundberg.

Efter den lyckade starten i Roma går stafettpinnen nu vidare till Södervärnsskolan i Visby.

– Eftersom Gotlands Lucia inte kommer till äldreboendena i år tänkte vi att vi kan göra ett digitalt Luciatåg, säger hon.

Södervärns Lucia kommer att finnas tillgänglig för alla äldreboenden men också för allmänheten via Region Gotlands kanal på Youtube.

Målet är att projektet sedan ska växa. Hade inte corona satt stopp är Sandra Fröbergs dröm att skolbarnen kunde filma medan de äldre berättar om sina liv.

– Vi vill sprida det här till fler skolor på ön, allting blir plötsligt tillgängligt för alla, säger hon.

Fakta

Digital äldreomsorg är ett projekt finansierat av Europeiska socialfonden. 

Samtliga18 särskilda boenden i Region Gotlands regi ingår. 

Projektet ska kompetensutveckla medarbetare och chefer.

Varje äldreboende har egna digitala koordinatorer som sprider kunskaper vidare.

Samarbetet med öns grundskolor går ut på att med stöd av Film på Gotland producera filmer, som sedan kan visas för boende som annars inte träffar lika mycket folk som innan coronapandemin.

Digital äldreomsorg pågår till våren 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!