Matprisernas konsekvenser: Egen odling och landsflykt

Matpriserna har ökat i stadig takt sedan januari i år – och förväntas höjas ännu mer. GT har besökt ICA Nära i Roma för att prata om hur prishöjningen påverkar gotlänningarnas liv.

Johan Rundquist, här med dottern Lo Rundquist Porath, berättar att han börjat odla mer till följd av de höga matpriserna, bland annat pumpa, zucchini och sparris.

Johan Rundquist, här med dottern Lo Rundquist Porath, berättar att han börjat odla mer till följd av de höga matpriserna, bland annat pumpa, zucchini och sparris.

Foto: Oscar Stomberg

Roma2022-08-05 07:02

Utanför mataffären har Mirjam Tagesson precis parkerat sin cykel. Bredvid cykelstället knyter hon sin hund Stina i skuggan medan hon går in för att handla. Mirjam har reagerat mycket på de höjda matpriserna.

– Gud vad det har gått snabbt, helt sanslöst alltså.

Mirjam Tagesson är vegan och tycker att frukt och grönt har blivit väldigt dyrt. Även kaffepriset har skjutit i höjden, men där kan man åtminstone välja hur mycket man ska dricka, konstaterar hon.

– På bara en och en halv månad har priset på samma vara höjts med 15 kronor. Tar man det procentuellt är det enormt mycket, säger hon.

Mirjam berättar att hon har gjort en del justeringar i sin konsumtion.

– Jag har inte råd att unna mig lyxvaror på samma sätt längre. Jag måste ha råd med mat till hunden.

undefined
Stinas ägare Mirjam Tagesson tycker att prishöjningarna märks av ordentligt. Hon passar sig nu för att köpa varor hon förut såg som lyx och satsar istället på att Stina får sin hundmat.

En annan person som GT frågar om matpriserna är Christina Melin från Halla. Hon håller med om att matpriserna har blivit markant dyrare.

– Vi är bara två i vårt hushåll, så det går ingen nöd på oss. Men det är klart att man har märkt av det, säger hon.

Christina tycker dessutom att förpackningarna minskat i storlek. En burk som brukade innehålla 500 gram har nu minskat till 400 gram. Annars är det framför allt bröd- och ostpriserna som svider lite extra i plånboken.

Hon är också noga med att köpa varor som finns med på bilagan med extrapriser som hon får med posten ”när den nu behagar att komma”.

undefined
Hanna och Lena Rosén är från Skåne. Där säger de att priserna är mycket lägre. De tror att priserna här drivs upp av turismen, men att priserna på båda platserna drabbas av Rysslands krig mot Ukraina. ”Det är Putins fel”, säger Lena Rosén.

Henrik Meier, handlare på ICA Nära i Roma, säger att än så länge verkar kunderna ha förståelse kring varför priserna höjs. Han har inte riktigt märkt av att det är någon som klagar, utan att man mer konstaterar att saker och ting blivit dyrare nu.

– Det är samma för alla i hela branschen. Om grejerna kostar så här mycket hos oss, då kostar det så mycket hos alla. Men det är lite för tidigt att sia om hur framtiden kommer se ut redan nu, säger han.

Han berättar att allt som har med spannmål att göra är det som har ökat mest i pris. När fodret blir dyrare stiger också priserna för kyckling, ost och kött.

– Men det här är också något som har hållit på i flera år nu, ända sedan pandemin bröt ut. Tidigare har det varit mer transport och förpackningsmaterial som har ställt till det, säger han och fortsätter:

– Allt beror ju på hur dyrt det blir att producera, var elpriserna tar vägen och hur länge kriget pågår. Jag har egentligen ingen aning. Det har varit väldigt turbulent och vi lever i en tid när man inte vet så mycket vad som händer med saker och ting.

Samtidigt är det vissa områden som har börjat stabiliseras. Nudlar från Asien, till exempel, har nu börjat komma tillbaka efter att inte ha funnits på butikshyllorna på ett år. Sådant som det bunkrades ordentligt med under covid-19, till exempel konserver, är fortfarande svårt att få tag på, säger Henrik Meier.

– Försök att köpa en inlagd gurka nu, liksom. Det har blivit mycket svårare att få tag på, säger han.

undefined
Johan Rundquist med dottern Lo Rundquist Porath utanför ICA Nära Roma.

Cornelia Gillerfors har nyligen börjat sommarjobba i butiken i Roma. Hon säger att hon inte märkt av någon skillnad i vad folk köper sedan priserna höjts, men att vissa anmärker på att priserna höjts.

– Vissa tycker att det har blivit dyrt. Det är bara att säga att man inte kan göra någonting åt det för att det är som det är nu i världen, säger hon.

Vad ska man då göra när matpriserna börjar skena? Henrik Meiers bästa tips är att man helt enkelt ser till att inte köpa mer mat än vad man behöver. Sedan kan man också försöka se till att äta mer vegetariskt, då det generellt sett är billigare varor än köttprodukter.

Johan Rundquist, som i dag är och handlar med sin dotter Lo Rundquist Porath, försöker se till att handla vissa varor när de är på rea.

– Kött och ost kan det skilja så mycket på i priser. När det är rea kan osten kosta 50 kronor kilot, annars kan samma ost kosta 150 kronor kilot. Det är konstigt, säger han.

Han har också börjat odla mer och mer saker hemma. Förutom att det är billigare att odla är det också kul för barnen.

Efter en stund kommer Mirjam ut från butiken efter att ha avslutat dagens handling. Medan hon låser upp cykeln berättar hon om sina planer att flytta från Gotland och Sverige, bland annat på grund av de höjda matpriserna.

– Jag är sjukpensionär och har inte råd att bo kvar här. I augusti ska jag och Stina ta husbilen ner till Portugal, där är allting billigare.

Varför blir maten dyrare?

Priserna på energi, bränsle, konstgödsel och spannmål har ökat. Dels på grund av leveranskedjor som påverkats av pandemin, dels på grund av Rysslands krig mot Ukraina. Detta har i sin tur lett till att matpriserna ökat som konsekvens.

Siffror från SCB visar på att livsmedelspriserna steg med 6,6 procent i april och flera experter misstänker att priserna kommer att fortsätta stiga framöver. De höga priserna misstänks också kunna bli ett nytt permanent prisläge.

Källa: Världsnaturfonden WWF

Karta: ICA Nära Roma
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!