Biodling och lammskinn, potatis och blommor, vallhundar och traktorer. Landsbygden visade upp sig med all sin bredd när Lövsta bjöd in till Landsbygdens dag i går.
- Jag hoppas att den här dagen kan ge folk en modern bild av lantbruket och att fler får förståelse för vad vi håller på med, säger Simon Niklasson, som arbetar på en gård i Lojsta.
Udda idrottsgren
- Vi vill visa upp den gröna näringen och hur viktigt det är att vi värnar om jordbruket. Det är viktigt att barn får se var köttet och äggen kommer ifrån, förklarar Maria Ahlby från LRF-ungdomen.
Maria och de andra LRF-ungdomarna höll i Gotlandsmästerskapet av den lite udda idrottsgrenen halmbalsrullning, där en halmbal skulle rullas på en bana över gårdsplanen på tid.
Samtidigt kunde de allra minsta besökarna få prova på att köra radiostyrd traktor och traktorpulling med tramptraktor.
Fiberns framfart
Den här dagen stod också landsbygdens utvecklingsfrågor i fokus. Bredband Gotland var på plats och visade hur socken efter socken är på väg att gå in i satsningar på fibernät.
I dag är de allra flesta socknarna på gång med fibersatsningar. Och det här är en mycket viktig fråga för landsbygden, tycker Mats Pettersson, som är vd för Gotlands Hushållningssällskap.
- I Hushållningssällskapet arbetar vi för att öka lönsamheten om lantbruket. Det handlar i dag inte bara om växtrådgivning, utan också om fibersatsningar. Det måste finnas bredband på landsbygden för att vi överhuvudtaget ska kunna bo och verka där. Man måste ju kunna betala sina räkningar, säger Mats Pettersson.
Årets Leader-projekt
Bertil Gabrielsson, som är ordförande för Skinnriket Gotland, var på plats för att berätta om de gotländska lammuppfödarnas projekt för att höja kvalitén och öka lönsamheten.
Skinnrikets arbete har uppmärksammats genom att det blev årets Leader-projekt på Gotland och nu är det ett av de fyra projekt som kan utnämnas till årets Leader-projekt i Sverige i samband med landsbygdsgalan i november.
- Vår satsning är egentligen inte så ny. Gotländska lammskinn har varit i ropet i många år, men nu har vi organiserat upp oss på ett nytt sätt, säger Bertil Gabrielsson.
Ny design
I Skinnriket har man bland annat satsat på utbildning i skinnsömnad och tillsammans försöker man också att utveckla designen på lammskinnsprodukterna:
- Lammskinnsvästar är snygga, men vi måste hitta på nytt, säger Bertil och visar upp en stol som fått ny klädsel i lammskinn.
- Har vi bara rätt produkter finns det pengar, säger han.