I torsdags meddelade gänget bakom Romateatern att samtliga lämnar. De har hållit på i många år och orken har till sist tagit slut. Beslutet innebär i praktiken att teatern läggs ner om det inte går att hitta någon som vill ta över.
Det slår inte bara mot teaterälskarna, utan även mot övriga verksamheter på Roma kungsgård. Däribland Café Grönhagen, Roma Glasbruk, butiken Tackochlov Gotland och Galleri Apoteket.
– Det är mycket emotionellt för mig personligen. Jag har bott här i nästan hela mitt liv och var på Romateatern första gången när jag var fem år gammal. Jag kommer ihåg att jag hade blivit huggormsbiten i När och legat på lasarettet i fyra dagar, jag kunde knappt gå. Så tog mina föräldrar med mig till teatern och jag blev helt frälst, säger Nils Östbrant, som driver Galleri Apoteket tillsammans med sin sambo Anni Tuomi.
För Roma glasbruk kan teaterns avsked innebära vissa förändringar i öppettiderna.
– Det blir mindre aktivitet på gården, de brukar ju ha föreställningar fem gånger i veckan. Men vi är en så pass stor verksamhet även dagtid då teatern inte är där. Så det påverkar området, men bör inte påverka vår dagliga verksamhet, säger Ditte Persson, verksamhetsledare på glasbruket.
Alla som Helagotland pratar med är överens om att det nu är viktigt att hitta ersättare. Monica Frisk, ordförande i föreningen Roma kungsgårds framtid, ser gärna att ett nytt teatergäng tar över, men påpekar samtidigt att det här öppnar upp för andra möjligheter.
– Det kan vara alltifrån kulturella arrangemang till bröllop, säger hon.
Frågan ligger däremot inte i hennes händer, utan hos fastighetsägaren Statens fastighetsverk. Föreningen kommer nu intensifiera dialogen med dem och Region Gotland för att försöka få in "arrangemang med kvalitet och stark kulturell kraft".
Om man frågar Thomas Sundström, teaterchef på Länsteatern, så blir det förmodligen en teater.
– Jag blir väldigt förvånad om det inte spelas teater i ruinen nästa år. Ett nytt gäng kan bygga upp det utifrån möjligheterna som finns för teatrar i dag, kanske klara sig med färre på scen och med lägre publiksiffror. Men det här är bara spekulationer, det kanske blir någon jätteetablerad som tar över, säger han.
Det är inte så troligt att Länsteatern tar över i Roma.
– Vi har vårt uppdrag fyllt, med 186 föreställningar om året. Men om regionen skulle säga att det ska ingå i vårt uppdrag, då skulle vi göra det. Men inte på nuvarande nivå, säger Thomas Sundström.
Om det dröjer lite innan någon ny kommer in kan det mycket väl bli Nils Östbrant från Galleri Apoteket som tar vid.
– Inte i år, för jag har för mycket att göra. Men jag är sugen på att arrangera konserter. Jag vill fundera på vad det skulle kunna vara, kanske jazz eller klassisk musik, men det skulle också kunna funka med modern elektronisk dansmusik. Det är ju ett tacksamt ställe, för det finns inga grannar i närheten som blir störda av musiken. Och det är ju en helt fantastisk miljö.
Har du erfarenhet av att arrangera sådant?
– Jo, absolut. Innan jag flyttade till Finland för att plugga konst så arrangerade jag uppemot 20 klubbar och andra musikarrangemang på Wisby hof, gamla Etage, och andra ställen, även ute i naturen.
– Det är bara en dröm, men tanken är faktiskt att göra ett barndisco i galleriet på nationaldagen. Lite mindre, men en start kan man säga.