Storsatsning på återvinning ska sluta cirkeln i Roma

Roma Grus är på flera sätt en föregångare inom sin bransch när det gäller till hållbarhet och minskad klimatpåverkan. Snart står deras planerade storsatsning på återvinning klar – tillsammans med ytterligare investeringar på området.

Våtsiktsanläggningen i Roma ska stå klar under 2023. Ett projekt budgeterat till 40 miljoner kronor.

Våtsiktsanläggningen i Roma ska stå klar under 2023. Ett projekt budgeterat till 40 miljoner kronor.

Foto: CDE

Roma2022-10-11 20:05

Familjeföretaget Roma Grus i Roma har under de senaste åren gjort flera åtgärder för att få en mer hållbar produktion. Och för att det inte ska stanna av måste hjulet rulla på, även om vissa planer tar flera år att få till stånd.

Nästa år är det dags för två stora och för bolaget viktiga projekt att se dagens ljus. Det ena kunde inte vara mer rätt i tiden rent affärsmässigt. På en större markyta, som stått oanvänd i minst 30 år ska Roma Grus tillsammans med ett annat bolag, etablera en solcellspark där man ska kunna få el till Geabs nät motsvarande minst det dubbla av vad Roma Grus själva förbrukar i hela sin verksamhet.

Företagets vd och ägare, Magnus Lindby, berättar att solcellsparken i så fall blir öns största – drygt tio gånger större än anläggningen vid Gotlandssnus, som anses störst på Gotland i dagsläget.

undefined
Solcellsparken ska etableras strax söder om järnvägen i Roma, men norr om de dammar som Roma Grus har på sin mark. Ett område som legat oanvänt sedan sockerbrukets tid då man odlade betor där, säger Magnus Lindby.

Huvudanledningen till satsningen är den stora elbristen och när solcellsparken är på plats om cirka ett år, kommer det förstås även att göra stor skillnad för Roma Grus energikostnader. Men det är också i mångt och mycket en klimatfråga. För Roma Grus har länge haft strategin att bli fossilfria, något man också lyckades med 2021. 

Men redan i början av det här året tvingades man frångå den när de prisuppgången på de fossilfria bränslena blev en omöjlig ekvation, berättar Magnus Lindby:

– Vi har fått gå tillbaka till diesel, vilket känns som ett nederlag. Men om vi inte gjort det hade bolaget inte funnits i dag.

undefined
Roma Grus vd Magnus Lindby berättar att företaget har flera projekt på gång för att bland annat minska uttaget av naturtillgångar för sin produktion. Ett cirkulärtänk som man haft under många år.

Solcellerna är endast ett av flera projekt, och handlar egentligen ”bara” om att få ihop tillräckligt med egen elproduktion för den egna energianvändningen. Med tanke på dagens situation med skyhöga energipriser, kommer anläggningen minst sagt väl till pass.

– Det ligger ett år fram, tills vi räknas ligga på full kapacitet med solcellerna. Självklart hade man velat ha det på plats redan nu, men jag tror att det dröjer länge innan vi får bättre energipriser. Så det här är helt rätt i tiden, säger Magnus Lindby.

Utöver solcellerna bygger Roma Grus en unik anläggning för att tvätta och återvinna gamla jordmassor.

– Det är egentligen den stora grejen nästa år, säger Magnus Lindby om anläggningen som budgeterats till 40 miljoner kronor.

Till skillnad från solcellsparken som blir ett delägt dotterbolag, är den så kallade våtsiktsanläggningen helt och hållet Roma Grus egen investering. Med koppling till deras huvudverksamhet att förädla och sälja grus- och bergprodukter.

undefined
Våtsiktsanläggningen i Roma ska stå klar under 2023. Ett projekt budgeterat till 40 miljoner kronor.

Magnus Lindby berättar att allt började redan för drygt tre år sedan när han besökte Bauma-mässan i Tyskland, en världens största entreprenadmässor.

– Då fick jag syn på den här anläggningen som på den tiden var i stort sett helt ny, det fanns till exempel bara en enda i Sverige sedan tidigare, berättar Magnus Lindby.

På Roma Grus område, på mark som används av gamla sockerbruket, står man bokstavligt talat i startgroparna till bygget av en relativt unik anläggning i Sverige. Tekniken går ut på att återvinna allt i de schaktmassor som företaget tar emot.

– Det går hand i hand med det tänk som vi har. Det handlar ju om att de naturresurser som vi har i dag är ändliga. Målet är att gå ifrån att bryta ny mark till att använda återvunnet material.

Sverige är bland de sämsta länderna i Europa när det gäller att använda återvunna grusprodukter. Men det finns tillräckligt med sådana massor i omlopp. Jordmassor från exempelvis bostadsbyggen som företag som Roma Grus i dag tar emot och till viss del kan återvinna.

undefined
I Roma byggs en anläggning som tvättar och återvinner schaktmassor, det vill säga jord och sten, något som såväl branschen som regeringen efterfrågat. Magnus Lindby och Emil Höglund står vid området där den nya anläggningen håller på att byggas.

Det finns även ett intresse från Länsstyrelsen och Region Gotland att hitta lösningar för en förbättrad masshantering bland annat för att minska behovet av transporter, minska uttaget av jungfruligt material, minska risk för spridning av förorening, samt för att minska kostnader för byggnation och deponitäckning.

I dag finns tekniken att återvinna jordmassorna, men de allra flesta projekt i landet är på forsknings- och försöksnivå. När deras nya anläggning står färdig någon gång nästa år, har Roma-företaget tagit ett stort kliv mot sin cirkulära klimatstrategi.

– Det är mycket pengar och det krävs faktiskt ett visst mått av mod för att göra det här. Men vi tror på det, precis som vi måste tro på att det finns en framtid kring det vi jobbar med, säger Magnus Lindby.

Flera miljövinster

Behovet och intresset av lösningar för en hållbarare masshantering är stort i hela Sverige. Transporter är en akilleshäl i Sveriges mål att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045. Transporter av schaktmassor, som jord- och sten, är den utsläppskällan inom sektorn. Utöver minskade utsläpp av växthusgaser, skulle en återvinning av schaktmassor tillgodose ett ökat behöv av material för att bland annat täcka över deponier.
Källa: Länsstyrelsen Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!