Gotlandssnus fortsätter växa i Roma. Sedan Swedish Match köpte upp bolaget för tre år sedan för 283 miljoner har det inte funnits någon oro att Romaanläggningen ska läggas ner eller flyttas, tvärtom.
Förutom att fler produkter tillverkas har personalstyrkan utökats. För snart två år sedan köpte Gotlandssnus också loss den del av gamla sockerbruket där tillverkningen sker, inklusive den gamla sockersilon och en del mark runt omkring. På den öppna gräsytan, granne med väg 143, uppförs nu en solcellspark som räknas till en av Gotlands största.
Solcellsanläggningen är en investering i miljonklassen. Parken får 560 paneler som totalt ska kunna generera minst 200 000 kilowattimmar per år.
– Det motsvarar 20 till 25 villainstallationer, säger Lars Hansson, vd på Gotlandssnus, när vi klättrar ut på den gamla sockersilons tak för att få en bild av parken från ovan.
Inom ett par veckor ska solcellerna tas i bruk. Bolaget räknar med att anläggningen betalat sig själv inom 10 till 15 år.
Satsningen ligger bra i tiden, inte minst med tanke på att elpriserna för närvarande är rekordhöga.
– Att kunna bli självförsörjande av förnybar energi när elpriserna ser ut som de gör är verkligen bra. Vi bygger dock inte solcellsparken på grund av stigande elpriser utan som ett led i att bli ett mer hållbart företag, säger Lars Hansson.
Tack vare solcellsparken räknar Gotlandssnus med att den kommer kunna täcka 50 procent av snusfabrikens elbehov.
– För oss är det en stor sak att hela 50 procent kommer från en förnybar källa. Övriga 50 procent kommer från vattenkraft vilket gör energiförbrukningen för vår el fossilfri, säger Hansson.
I fabriken går det åt stora mängder energi för att hålla igång maskinparken med bland annat kompressorer, belysning och värme.
– Vi tittar på ett nytt värmessystem som också ska drivas av el.
Om solcellsparken fungerar bra är det inte uteslutet att Gotlandssnus monterar fler solpaneler på något av fabrikstaken inom fastigheten.
– Hållbarhetsarbetet har alltid varit viktigt för oss. Tanken är att fabriken i Roma ska vara helt fossilfri i alla led år 2030, säger Lars Hansson.
Solpanelerna står på en gräsyta som behöver underhållas. Om det blir djur eller maskiner som får sköta den uppgiften återstår ännu att se, menar Lars Hansson.
– Vi har ännu inte bestämt om vi ska ha soldrivna gräsklippare eller om vi vill ha lamm som gör det, säger han.