Här ska whiskyn lagras
En lastbil från Skottland kommer lastad. Med vadå? Fem ton kopparpannor. Gotland Whisky AB har tagit ett steg närmare sin egentillverkning av single malt. - Detta är en milstolpe. Nu har vi förutsättningarna att göra resten, säger vd Anders Stumle.
Tung last. 4,9 ton koppar från Skottland via Göteborg med slutmål i Roma. Chauffören Thomas Zerne skakar hand med en lyrisk Anders Stumle. "Det är inte så ofta man kör spritapparater", säger Thomas.
Foto: Tobias Wallström
- Vi har inte gjort något annat än ansökt om tillstånd sen i december. Men det är nu det händer. Innan har det mest varit pappersexil, säger Björn Pettersson, styrelseledamot i bolaget.
Gotland Whisky AB har köpt koppar för 1,2 miljoner kronor. Eller mer korrekt är det destillationspannorna i koppar som ska monteras ihop till delar av bryggeriet.
- Vi har aldrig monterat förut, därmed är det inte sagt att vi inte vet hur den används.
Tillstånd tar tid
Sedan ska tillstånd beviljas från Livsmedelsverket samt Skatteverket. Efter detta kan whiskyproduktionen börja rulla. Från början var leverensdatumet satt i april och "the first edition" skulle vara ute i butiken i juli. Men så blev det inte.
- Juridiska beslut tar tid och en emission tar tid. Men det är inte så mycket tolkningsregler när det gäller whisky. Djurhållning är mer komplicerat, säger Anders Stumle, som även är lantbruksföretagare inom potatis och spannmål.
- Den större kopparpannan rymmer 1 500 liter och den mindre 900 liter. Den första avbränningen är på 29 procent och slutversionen landar på 59 procent. Sedan ska drycken över i ekfat för att lagras. All whisky är genomskinlig och det är fatet som släpper färgen.
Vilket land ekfaten ska komma ifrån är ännu inte bestämt. I USA är det lag på att Bourbonfaten ska vara nya. I Skottland använder man å andra sidan gärna en äldre modell, inte ovanligt med fat som har använts flera år i USA.
- De franska nya faten är spännande. Till och med Spendrups i stan har börjat jobba med dem.
Gotland Whisky AB är ett microdestelleri där mellan 60 000 till 120 000 flaskor ska produceras årligen.
- Vi vill gärna att det ska vara gångbart i oktober med produktionslokaler och pannor. Men sprit är komplext - skotsk whisky ska lagras i minst sex år. Men vi vill också ha en egen smak efter tre år. En liten eneskvätt blir det nog ändå. Vi är ju på Gotland, säger Anders Stumle.
Premiär på julafton
Första flaskan av Isle of Lime, som whiskyn heter, ska vara klar till julafton 2013.
Det ska vara en ekologisk whisky med ett 6-radigt polarkorn. Ett maltkorn för tillverkning av whisky.
- Detta är lilla julafton. Hur fånigt det än låter så är den här leveransen brytpunkten i sockerbrukets verksamhet, säger Anders Stumle.
Whiskyproduktionen kommer att ske på andra våningen. Guidade visningar på den tredje. Och högst upp kommer det att finnas en whiskybar. Den gamla sockerfabrikens infrastruktur med spannmål och vattentillgång är perfekt för tillverkningen, enligt Björn Pettersson.
- Detta kommer att bli en oerhört spektakulär plats.
- Whiskyn ska bli hjärtat i sockerfabriken, säger Anders Stumle.
Gotlands Whisky AB är ett publikt bolag med just nu cirka 700 aktieägare.
Fyra miljoner investeras i bygget av destilleriet.
Fyra miljoner investeras i bygget av destilleriet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!