Hoppas på nio friska miljoner

Gotland whisky i Roma vill med en nyemission ta in nio miljoner kronor från gamla och nya aktieägare.- Vi lånar inte en krona i bank, allt vi gör kommer från våra aktieägare.

Roma2011-04-19 04:00

Det säger vd i bolaget och initiativtagaren Anders Stumle. Han betonar att man inte kommer att sätta sig i beroendeställning hos en bank för att kunna driva anläggningen.

Anders Stumle berättar att de fyra miljoner kronor man fick in när bolaget startades snart är slut. För pengarna har man kommit långt i ombyggnation av lokalerna i gamla sockerbruket i Roma. Bland annat har man köpt och installerat in skotsktillverkade kopparpannor, som de ädla dropparna ska framställas i.


Två år
- Vårt ärende tog en annan vändning när plötsligt Folkhälsoinstitutet inte längre var den som gav tillstånden. Under pågående beredning av tillståndsärendet fördes det över till Skatteverket vid nyår. Folkhälsoinstitutet hade tänkt ge oss tillstånd till provkörning men hos Skatteverket blev det inget av med den saken. Dom sa nej direkt. Verket kräver att lagret ska vara färdigt först, sedan kan vi starta tillverkningen.

Anders Stumle säger att whiskyfabriken inte står och faller med att det blir just nio miljoner som man får in vid nyteckningen av aktier. Men summan är beräknad att räcka till att driva anläggningen i två år, inräknat en rejäl slant till Skatteverket.


Visningar
- Den whisky som vi håller i lager får vi betala skatt på motsvarande 500 kronor per liter 100-procentig alkohol.

Företaget har bjudit in till visningar av anläggningen för grupper som får historien berättad för sig. Men den som vill se dropparna av den skotsk-gotländska spriten får ge sig till tåls ännu ett tag.

- Jag hoppas att vi ska kunna klara det på den här sidan av semestern, fortsätter Anders Stumle, som ännu inte har anställt någon personal.

- Nej, vi har inte haft råd. Men jag har knutit upp folk som kan branschen och när tiden är mogen ska de anställas.

Destilleriet har byggts för att vara visningsvänligt.

- Det är enda spritfabriken i landet där man kan följa tillverkningen utan att behöva klä sig i vit rock.

Gotland whisky bildades år 2004 och räknar med att tillverka så mycket som 60 000 liter maltwhisky om året.

Spriten ska destilleras från malt som görs av gotlandsodlat sexradigt ekologiskt odlat korn. Whiskyn som döpts till Isle of Lime ("kalkstensön") ska lagras i tre år i ett underjordiskt lager före första provsmakningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om