I Roma tar man EPA-traktor till skolan

EPA-traktor till skolan på morgonen, en tur till Coop i Roma på rasten. På fredagarna blir det en sväng in till stan och Donken eller Biltema. Så är vardagen för Romaskolans motorburna ungdomar.

Romaskolan har gott om bilburna elever.

Romaskolan har gott om bilburna elever.

Foto: Per Leino

Roma2021-05-28 12:05

EPA-traktorerna har blivit vanligare på de gotländska vägarna. Allt oftare bildas det kö bakom fordon med den röda triangeln som signalerar att det går långsamt. 30 kilometer i timmen. Fartkameran i Roma är aldrig något problem när eleverna från Roma åker på tur till Visby.

Ibland kan den röda skylten baktill vara kompletterad med en lite provocerande slogan, som ”Du behåller din plats först i kön”, eller ”Det går inte fort, men jag ligger först”.

undefined
Selma Kuhlau har inrett sin Volvo med dekaler, luftfräschare och doftgranar.

När Polisen i höstas genomförde en riktad kampanj för att nå ungdomar med EPA-traktorer (eller A-traktor som myndigheterna benämner dem) riktade man in sig på Wisbygymnasiets fordonsprogram och Romaskolan.

Då GA besöker Romaskolan håller eleverna som bäst på att planera för sin motordag. Sådana har fritidsgården arrangerat tidigare, men intresset är så stort att skolan tänker låta eleverna visa upp sina fordon den 3 juni.

– De är så stolta över sina bilar, och så har de lagt ner enorma summor på dem, säger Josefin Wahlqvist som jobbar vid skolan.

undefined
Anton Forsman visar stolt upp sin EPA-traktor, en Mitsubishi med namnet i framrutan och extra ljus framtill.

Henrik Kolmodin berättar att han köpte sin Nissan Navara för 65 000 kronor. Nu värderar han den till 100 000 kronor. Han tillägger:

– Det är farsan som betalar.

Vid skolan finns ett tiotal EPA-traktorer och fem mopedbilar. Även mopedbilarna blir vanligare, och de är inte heller billiga.

– Jag tänkte först köpa begagnat, men det slutade med att jag köpte en ny, säger Indra Barton och berättar att affären gick på 170 000 kronor.

undefined
Bakrutans text understryker att Henrik Lindby lagt ner mycket jobb på sitt åk.

EPA-traktorerna verkar ha högst status vid Romaskolan. Mopedbilarna benämns lite föraktfullt för ”plastlådor”. Men de får köra fortare, 45 km/tim mot 30 för en EPA.

– Det har blivit mer accepterat att köra mopedbil, säger Selma Kuhlau.

Miljöpartiets ungdomsförbund propagerar för att även EPA-traktorer ska få köra 45 km/tim.

– Det är ett jättebra förslag. Reglerna som gäller nu är verkligen ologiska. En EPA är mycket säkrare än en mopedbil, säger Anton Forsman.

undefined
Munskydd kan också bli en fin dekoration i bilen, och nära till hands när de behövs. Agnes Friman har flera hängande vid backspegeln.

GA ber Romaeleverna om några tips för den som tänker köpa en EPA.

– Först ska man se till att ha pengar, sedan ska man ta AM-kort (körkort för moped klass 1). Sedan är det bra om man känner någon som kan bilar, så man vet vad man ska skaffa, säger Selma Kuhlau och tillägger att man även bör lägga ner energi på att inreda sin bil.

Just nu är den flytande luftfräscharen Poppy mest inne, som verkar ha tagit över efter den tidigare favoriten doftgranen.

– Lampor och en bra ljudanläggning är också viktigt. Man ska sätta personlig prägel på bilen, och gärna ha sitt namn på framrutan, tycker Anton Forsman.

Intresset märks inte bara på vägarna. Det finns flera grupper med EPA-folk Facebook. En vanlig plats där affärer görs är på Blocket.

undefined
Romaskolan har gott om bilburna elever, här uppställda framför sina fordon. "Vi har så många EPA-traktorer att vi behöver en extra parkering" säger rektor Jennie Nilsson.

En bil som kostat 5 000 kronor kan efter konvertering till EPA, och därefter utrustad, vara värd 25 000 kronor. Romaeleverna tror att det genomsnittliga värdet på deras fordon ligger mellan 60 000 och 70 000 kronor.

Har ni några problem med Polisen?

– Nej, jag har aldrig blivit stoppad, säger Anton Forsman.

Josefin Wahlqvist ser positivt på motorintresset.

– Ni åker ofta tillsammans och gör saker ihop. Det är en social grej, säger hon till eleverna.

Även skolans rektor Jennie Nilsson är positiv.

– Intresset har ökat jättemycket den senaste tiden. Det är bara positivt. Enda problem är att vi behöver fler parkeringsplatser vid skolan.

Historik

EPA-traktorer såg dagens ljus i slutet av 1920-talet. De blev vanliga under 1930-talet, främst för att användas som motorredskap. När vanligare traktorer blev billigare på 1950-talet höll EPA-trenden på att dö ut, men blev i stället en del av ungdomskulturen som upptäckte att man kunde sitta vid ratten redan som 15-åring.

Under stora protester förbjöds nyregistrering av EPA-traktorer 1975. I stället registreras de som A-traktor. Enligt SVT finns det nu cirka 35 000 A-traktorer i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!