Två socknar ska visa vägen för resandet på ön

Det är Roma och Gothem som blir först ut som pilotsocknar. Nu ska de boendes resvanor och behov studeras för att hitta hållbara lösningar. I höst ska fler socknar kopplas på.

Annelie Beijer Ylander i Roma intresseförening föreslog socknen som pilotområde. Det nappade Region Gotland på och nu ska sockenborna involveras i arbetet för klimatsmarta resor.

Annelie Beijer Ylander i Roma intresseförening föreslog socknen som pilotområde. Det nappade Region Gotland på och nu ska sockenborna involveras i arbetet för klimatsmarta resor.

Foto: Henrik Radhe

Roma2022-03-03 07:15

När Region Gotland via Energicentrum gick ut och sökte socknar som ville vara med på den klimatsmarta resan framåt blev gensvaret stort.

– Roma och Gothem blir pilotsocknar och i maj kommer vi att hålla workshops. Det är fler socknar och utvecklingsbolag som varit intresserade och det är jätteroligt, säger Emelie Waktel, trafikplanerare på Region Gotland, och berättar att fler socknar ska få chansen i oktober.

Tillsammans med energi- och klimatrådgivare Anna Bäckstäde är Emelie Waktel projektledare för något som kallas "Mobilitetspusslet".

– Det handlar om att få gotlänningar att resa på ett mer hållbart sätt, säger hon och berättar att projektet tillsammans med Campus Gotland Uppsala universitet ska ta fram en resvaneundersökning för de boende i pilotsocknarna.

undefined
Annelie Beijer Ylander i Roma intresseförening föreslog socknen som pilotområde. Det nappade Region Gotland på och nu ska sockenborna involveras i arbetet för klimatsmarta resor.

År 2040 ska Gotland vara klimatneutralt och i arbetet mot det målet blir pilotsocknarna viktiga.

– Vilka resor går att byta ut? Kan man samåka i vissa av dem, eller ta fram en samåkningsapp? Vi har inte lösningarna – det är människorna på platsen som själv vet bäst vad de behöver, säger Emelie Waktel och menar att samverkan och delaktighet är två nyckelord i det fortsatta arbetet.

I Roma tas beskedet emot med glädje. Annelie Beijer Ylander i Roma intresseförening föreslog socknen till projektet.

– Att det blev vi och Gothem är jätteroligt. Det här är framtiden och vi måste tänka mer på miljön, säger hon och berättar om den workshop som planeras i maj:

– Det går ut på att hitta vad alla kan bidra med. Man behöver inte ändra hela sin livsstil. Vi har redan jättebra bussförbindelser, vi ska bara använda dem bättre. Man kan också börja samåka någon dag i veckan.

På fastlandet finns skyltar som markerar "samåkningsplats". En sådan menar Annelie Beijer Ylander skulle kunna finnas även i Roma, kanske också kontorsplatser för att alla inte ska behöva pendla in till Visby.

– 2040 låter långt bort, men det är väldigt snart. Vi har många företag i Roma och vi hoppas få med dem också i en workshop, även skolan – barn är väldigt duktiga på miljötänk.

undefined
Lars Hansson på Gotlandssnus har solpaneler som i dag ger motsvarande hälften av den el företaget gör av med. Planen är en kraftig utbyggnad, och laddstolpar till de anställda som tar elbil till jobbet.

Gotlandssnus är ett av företagen i Roma som vill vara med i pilotprojektet. 

– Jag är jätteglad och ser positivt på det. Vi har redan i dag flera anställda som samåker till jobbet, säger vd Lars Hansson.

En stor parkeringsplats byggs just nu för de nästan 60 anställdas bilar. På gräsmattan intill har 560 solpaneler som räcker till fabrikens halva behov tagits i bruk.

– I dag har vi två laddstolpar som kan ladda fyra elbilar. Det finns väldigt långt gångna planer på att utöka solcellsparken, säger Lars Hansson och berättar att företaget vill bli ännu bättre på att producera sin egen el.

undefined
Gotlandssnus vd Lars Hansson har i dag plats för fyra elbilar vid de två laddstolpar som installerats. En ny stor parkeringsplats byggs för företagets 60 anställda. El från solpanelerna skulle kunna tanka betydligt fler bilar med bränsle.

Målet är att bli fossilfria i alla led till år 2030. Fler laddstolpar tror Lars Hansson är ett sätt att attrahera nya anställda.

– För att få in bra och hungrig personal är hållbarhetsfrågorna jätteviktiga.

Även i Gothem ska en workshop hållas. Familjen Björk har monterat de sista solpanelerna på sitt hus. Målet är att byta ut en av bilarna till el. Redan i dag är olika former av samåkning en förutsättning.

undefined
Tobias Björk i Gothem pekar på kollektivtrafiken som han menar har allt annat att önska. Till jobbet i Visby kan ha ta sig med buss, men inte hem.

– Buss till och från Gothem är fantastiskt dåligt. Jag kan komma in till jobbet i Visby till klockan 08, men hem finns ingen buss om jag vill jobba en full arbetsdag, säger Tobias Björk och berättar att läget är ännu värre för familjens tonårssöner som flera dagar i veckan har träning i Visby på kvällstid.

Fakta

Transport av personer och varor står i dag för en fjärdedel av Sveriges energianvändning.

Till år 2040 är målet att Gotland ska vara klimatneutralt.

Gothem och Roma är först ut som pilotsocknar.

Projektet "Mobilitetspusslet" pågår till december 2022.

Initiativet ”Gotland ställer om” är en folkbildande kampanj inom energi- och klimatområdet.

Det kommer att pågå under tre år för att inspirera och få fler att bidra till förändring.

Källa: Energicentrum Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!