Den 30 juli medgav miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Sockholms län att Miljö i Roma AB får genomföra sin kraftigt utökade satsning på återvinning och lagring av avfall.
Tillståndet, som gäller till 2046 omfattar totalt 145 000 ton avfall per år. Den stora mängden handlar om jord och sten i schaktmassor, som ska våtsiktas.
– Det blir en avancerad tvättanläggning, som kommer att fungera ungefär som en gång inlandsisen, säger Magnus Lindby.
Miljö i Roma arbetar med återvinning intill åkeriföretaget Roma Grus, där Magnus Lindby är vd. De båda bolagen är skilda från varandra, men fordon från åkeriet utför tjänster för miljöföretaget.
Tillståndet medger mottagning och återvinning genom biologisk behandling av maximalt 10 000 ton icke-farligt komposterbart avfall per år.
Miljö i Roma kommer också att få ta emot farligt avfall för borttransport, ett avfall som kommer att hanteras inomhus i en hall, uppger Magnus Lindby.
Verksamheten får bedrivas mellan klockan 6 och klockan 18, enligt tillståndet, men enstaka transporter får förekomma utöver de tiderna. I tillståndet finns en rad anvisningar för hur avfallet ska hanteras, för att inte medföra olägenheter för intillboende och andra verksamheter i närheten av anläggningen. Det handlar bland annat om att motverka nedskräpning och damning, inklusive vid transporter till och från området.
Andra bestämmelser tar sikte på att minimera riskerna för miljöpåverkan, som att mottaget farligt avfall måste förvaras avskilt från annat avfall och att flytande farligt avfall ska förvaras invallat.
När miljö- och byggnämnden i april i år skulle ta ställning till bolagets ansökan avstyrkte samhällsbyggnadsförvaltningen. Farhågor för luktproblem och vattenskyddet var frågor som lyftes. Men nämnden gick emot förvaltningen och sade ja till ansökan, då man ansåg att behovet av anläggningen är stort. Och miljöprövningsdelegationen har nu alltså i sitt tillståndsbeslut godtagit företagets miljökonsekvensbeskrivning.
– För oss har det varit en lång process, men det är en jättestor satsning. Och nu, efter beslutet från delegationen krävs det mycket arbete av oss för att komma i gång med den utökade verksamheten, säger Magnus Lindby.
Han beräknar att det kommer att ta ungefär ett år innan allt är på plats.