Gert Torndahl, på Stranges i Visby, är kritisk. Det är ju inte vilken konkurrent som helst, när själva Svenska kyrkan startar bolag inom samma bransch.
– Nej, det är inget roligt, de sitter ju på dubbla stolar kan man säga. Så vi är ju inte positiva direkt, säger begravningsentreprenören.
Att pastoraten startar egna begravningsbyråer har egentligen varit en långsamt puttrande trend i snart 20 år – men debatten om den har hettat till på senare tid.
Fenomenet, som varit kontroversiellt och omdiskuterat även internt, fick nämligen ett officiellt godkännande av Kyrkomötet – Svenska kyrkans högsta beslutande organ – i slutet av 2022.
Branschorganisationen Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer (SBF) kontrade då med en anmälan till Konkurrensverket. Myndigheten ser, efter utredningen, en risk för snedvriden konkurrens och har föreslagit ändringar i begravningslagen.
Men dessa kyrkobolag fortsätter ändå att bli fler och fler. Fagerstaföretaget Kyrkans Begravningsbyrå i Sverige AB har blivit som ett moderbolag – och en av de nyaste franschisetagarna är Romaklosters begravningsbyrå AB.
Där finns pastoratets kyrkoherde Victoria Svärd Wärme med som styrelseordförande:
– Det är ganska odramatiskt. Vi vill vara vid människors sida från vaggan till graven och det här är ett naturligt steg att ta. Kyrkans begravningsbyrå kommer vara namnet utåt och eftersom vi finns i Roma, mitt på ön, så vi kommer att vända oss till hela ön, berättar hon.
Är det pastoratet som bildar bolaget och tar hand om vinsten?
– Intäkterna går ju till bolaget. Men det är i sin helhet ägt av pastoratet, som kan få del av vinsten.
Kyrkoherden är medveten om den diskussion som förts på fastlandet:
– Det har ställts frågor kring hur det blir med konkurrensen, om inte kyrkan har en fördel, men det här har prövats i alla instanser. Jag tror det finns plats för alla, vår ambition är inte att konkurrera ut de befintliga byråerna, utan vi ser oss som ett komplement. Vi har etablerade kontakter och finns det ett förtroende för att vi inom kyrkan ska göra det här, varför ska vi inte göra det då?
Men är det inte bland annat kontakterna och det etablerade förtroendet som innebär en konkurrensfördel?
– Jag tänker att i läget när en människa har avlidit, så har man rätt att välja den man har förtroende för att sköta begravningen, svarar Victoria Svärd Wärme.
Hon berättar vidare att personal inom Roma pastorat även ska jobba för bolaget – vilket är en av de punkter som Konkurrensverket har kritiserat.
– Jag vet inte vad jag ska säga om det, på lilla Gotland är det ju vanligt att man har flera strängar på sin lyra. Men det är självklart viktigt att vi håller isär de olika rollerna, påpekar kyrkoherden.
En liknande byrå på fastlandet fick även kritik för att de gjorde reklam i kyrkan; hur tänker ni kring sådant?
– Man måste ju få göra reklam för den egna verksamheten i sina egna lokaler.
Men det är ju inte bolagets lokaler, utan kyrkans?
– Ja, jag vet inte ännu hur vi kommer göra reklam. Verksamheten är inte igång än.
Vet du om andra gotländska pastorat har diskuterat att bilda byrå?
– Nej, det tror jag inte, inte vad jag känner till.
Oavsett hur het den här trenden visar sig bli på Gotland, så är det en utveckling som vållar oro bland konkurrenterna:
– Det här är ju visserligen en svår marknad att komma in på, men kyrkan har helt klart vissa fördelar redan från början, summerar Gert Torndahl på Stranges.