Lika många anställda som på sockerbrukets tid

I det gamla sockerbruket i Roma jobbar numera ett 80-tal personer. Det är lika många som när bruket var igång.

Anders Stumle, vd för Klosterfastigheter, tror att verksamheterna i det gamla sockerbruket gör det mer attraktivt att vara och bo i Roma.

Anders Stumle, vd för Klosterfastigheter, tror att verksamheterna i det gamla sockerbruket gör det mer attraktivt att vara och bo i Roma.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Roma2020-06-12 10:33

Sedan Klosterfastigheter tog över det tomma sockerbruket år 2003 har det hänt en del. Fler och fler företag har flyttat in i lokalerna, några av dem är Design by cement, Lost island brewery och nu senast, Gotlands korvfabrik. Exakt hur många som jobbar i lokalerna vet inte Klosterfastigheters vd, Anders Stumle, men runt ett 80-tal är det, alltså ungefär lika många som på bruket innan det stängde. 

– Vi har sju eller åtta anställda, Design by cement fem eller sex, whiskyn ett antal och "snuset" över 50, så det närmar sig nog 80. Det tycker ju jag är trevligt, säger han.

Klosterfastigheter hyr ut lokalerna på bruket till olika företag. Här finns kontor, lager, förråd och lokaler för industri och tillverkning. 

– Vi har haft ett företagskluster på näthinnan hela tiden, säger Anders Stumle.

Trodde du att det skulle gå?

– Ja, annars hade vi ju inte köpt fastigheten. Men det har tagit längre tid än vi trodde, vi hade räknat med att det skulle gå lite fortare.

Anders Stumle tror att den ändrade inställningen till närproducerat har bidragit till att fler företag flyttat in i lokalerna och nämner nystartade Gotlands korvfabrik som exempel.

– Jag tycker att han är totalt rätt på det, att sätta igång och göra korv på närproducerade råvaror. Det är synd att det inte kommit längre med att vi själva förädlar produkter från Gotland.

Vad betyder det för Roma att det finns företag i bruket?

– Mycket. Har man många verksamheter så blir det mer attraktivt att bo och vara där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!