Maria Modigs visioner

Hon ser kulturen som nyckeln till att det andra ska fungera. För sex år sedan gifte hon sig under medeltidsveckan. Med kärlek flyttar öns nya kultur- och fritidschef till ön.

Friskvård. Att få röra på sig är viktigt för Maria Modig som fyller 40 i november. Snart ställer hon upp i Göteborgsvarvet.

Friskvård. Att få röra på sig är viktigt för Maria Modig som fyller 40 i november. Snart ställer hon upp i Göteborgsvarvet.

Foto: Henrik Radhe

Roma2011-04-09 04:00

Maria Modigs första vecka på jobbet är över. Det återstår att springa hem för dagen. Hon drar på sig löparbrillorna, önskar sina nya arbetskamrater trevlig helg och springer från Roma tillbaka till Visby. Hon gör skäl för titeln som såväl kultur- som fritidschef.

-  Jag skulle bli skådespelare, när jag gick i skolan var jag med i teatergrupp och gick teatergymnasium. Jag sökte till scenskolan, men jag kom inte in, säger Maria Modig som i stället hann med flera års utbildning till fritidsledare.


Glädjebesked
När Lars Danielssons tjänst utlystes var hon en av många sökande.

- Regiondirektör Bo Dahllöf ringde och pratade med min man, som ringde mig och sa att Dahllöf tyckte vi skulle flytta till Gotland. Jag blev helt fantastiskt glad, säger Maria Modig.

Nu drar hon upp familjen från Göteborg för att flytta hit. Dottern Embla är åtta år, fylld av fantasi och kreativitet. Maken Lennart är spårvagnsförare och får sannolikt räkna med att byta karriär efter flytten till Gotland. Men beslutet att flytta var enkelt. 15 medeltidsveckor har de tillbringat på ön och sommaren 2005 gifte de sig i medeltidskläder vid Jungfrutornet.

Men främsta skälet att flytta hit för Maria Modig är att få möjlighet att arbeta i en mindre kommun. I Göteborgs stad var hon en av 43 000 anställda.

Som chef ser hon som sin uppgift att kunna förtydliga och inspirera, och att se till regionens bästa. Med kultur och fritid som självklara byggstenar också när man pratar om utveckling och framtid inom regionen.

- Här hoppas jag kunna greppa helheten. Jag tror att man måste samarbeta mer. Lägger man pengar på kultur och fritid sparar man på andra områden som sjukvård. Bada, läsa och att träffas gör att man kan bo kvar hemma längre, då minskar man kostnaden för äldrevården. Fritidsledare på gatan tar hand om ungdomar. Det är något jag kommer att jobba för i regionledningsgruppen med de andra cheferna, säger Maria Modig.


Viktiga nycklar
Hon ser kultur och fritid som nycklar till ett gott samhälle, där hon vill jobba tvärsektoriellt utifrån "sina" frågor i allt från hur vi bygger för barn och ungdomar till vägar och socialtjänst.

- Sjukvård och socialförvaltning är lagstadgat. Till vår verksamhet kommer man av fri vilja. Här finns en sådan kraft, säger hon.

Maria Modigs vision är att vara tillgänglig för alla. Hon vill ha en öppen dörr med dialog med alla, från pensionärer till de unga. Som chef vill hon finnas med i samhället på allt från skolavslutningar till kulturevenemang. Och hon vill ha tydliga mål.

- Jag tycker det är viktigt med friskvård. Träning gör att jag orkar mitt jobb, och får tid för mig själv. Jag springer fyra gånger i veckan och så styrketränar jag också, säger Maria Modig som genom vårregnet på hemväg närmast har som målsättning att springa Göteborgsvarvet på under en och femtio.

Född i Linköping. Fyller 40 i november.

Bor tillfälligt i andra hand i en tvåa i Visby.

Flyttar från Göteborg med dottern Embla, åtta år, och maken Lennart, spårvagnsförare.

Sedan 5 april ny chef för kultur- och fritidsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om