Stora skor att fylla – två ska ta över efter Mats

Efter 36 år inom Hushållningssällskapet – varav 17 som vd på Gotland – är det dags för Mats Pettersson att bli bonde på heltid. Samtidigt vill han passa på att ge tillbaka till idrotten.

"När jag började fanns det 6-7 företag och organisationer här på Lövsta. Nu finns det 17 stycken. Vi har fått LRF att flytta hit, Mellanskog, Växa Sverige, Gård och djurhälsan och många andra. Det har varit en framgångssaga", säger Mats Pettersson.

"När jag började fanns det 6-7 företag och organisationer här på Lövsta. Nu finns det 17 stycken. Vi har fått LRF att flytta hit, Mellanskog, Växa Sverige, Gård och djurhälsan och många andra. Det har varit en framgångssaga", säger Mats Pettersson.

Foto: Malin Stenström

Roma2022-02-20 19:30

Om man ska likna Mats Petterssons yrkesbana med något görs det bäst med en spikrak lantmäteriväg genom den gotländska åkermarken. Redan som 14-åring beslutade han sig, där hemma på gården Sindarve i Hemse, för att bli agronom. Tio år senare hade han titeln på pränt, efter några år på Ultuna i Uppsala.

– År 1986, när jag var 24, började jag jobba som ekonomirådgivare på Hushållningssällskapet i Stockholm. Sedan blev jag, av olika anledningar, vd i Stockholms län när jag var 26, berättar i dag 59-årige Mats Pettersson.

Man kan säga att karriären ångade på som ett lokomotiv.

– Jag gjorde en rätt rejäl resa på fastlandet. Vi växte och jag fick även ansvar för Uppsala, Sörmland, Örebro, Gävleborg och Dalarna, säger han och konstaterar sedan:

– Jag har varit med om en hel del på de här 36 åren.

undefined
År 2005 tog Mats Pettersson över uppdraget som vd för Hushållningssällskapet, efter att nyligen framlidne Hildning Norrby avgått efter 37 år.

Efter att Mats mamma gick bort år 2004 hamnade han och familjen vid ett vägskäl. Skulle de stanna kvar i Stockholm, eller var det dags att flytta tillbaka till ön och ta över Sindarve? De valde det senare alternativet.

– Jag har bara jobbat inom sällskapet men min fru, som är från Stockholm, var då forskare på SLU. Nu är hon lammbonde i Hemse, så hon har verkligen ändrat sitt liv, samtidigt som jag bara har bytt arbetsplats.

År 2005 gick flyttlasset till Gotland, och samma år förklarade sällskapets dåvarande vd, nyligen framlidne Hilding Norrby, att han ville gå i pension.

– Jag har funderat över hur allt blivit som det blivit. Jag har alltid jobbat hårt, men jag har också haft väldigt mycket tur. Att Hilding slutade, efter 37 år, samtidigt som vi ville flytta hem och ta över gården...

undefined
År 2012 uppmanade Mats Pettersson till bojkott av Icas egna varumärken. ”Ica dödar den svenska bonden”, skrev han i en insändare.

Men nu är det alltså dags även för Mats Pettersson att sätta punkt. I veckan gick Hushållningssällskapet och dotterbolaget Gotland Grönt Centrum ut med varsin jobbannons för att hitta två nya vd:ar.

– Det har varit mycket jobb, men jag har trivts med det. Jag tycker att det hade räckt med en ny vd, men jag är inte iblandad i rekryteringen och jag respekterar att de bestämt att de ska vara två. Jag får väl se det som smickrande, säger Mats Pettersson.

Vad är du mest nöjd med under dina 17 år som vd på Gotland?

– Dels är det ekonomin, jag har alltid varit noga med att den ska vara god. Att göra ett bokslut är nästan lika kul som att titta på OS. Sedan har jag fått chansen att anställa väldigt många duktiga medarbetare. Jag har anställt säkert 50 stycken på Gotland.

En annan milstolpe är år 2013, då Mats Pettersson och Björn Dahlström födde idén om Skördefestivalen, som genom åren blivit ett självklart inslag i Roma.

– Det är jag väldigt stolt över.

undefined
År 2013 fick Mats Pettersson och Björn Dahlström celebert besök i form av kungaparet när de besökte Skördefestivalen i Roma.

Två år senare var Hushållningssällskapet med och startade Gotland Grönt Centrum, och tog i samband med det över gymnasieskolan som tidigare hette Lövsta.

– Den var, som jag uppfattade det, nedläggningshotad. Som minst var det 36 gymnasieelever i skolan, nu är de 71 och i höst ska det vara 80. Det är väldigt kul.

Andra bedrifter som Mats Pettersson ser tillbaka på med stolthet är fiberutbyggnaden på Gotland, etableringen av Skinnriket Gotland och arrangeringen av landsbygdsriksdagen 2016.

– Den 27-28 april är vi värdar för naturbruksskolornas rikskonferens, då kommer det hit mellan 100-140 rektorer och skolledare till Grönt centrum. Så jobbet blir aldrig tråkigt.

undefined
År 2014 lanserades "Öppet Gotland", en tjänst där gotländska företag kan visa sina aktuella öppettider året runt.

Den 31 augusti gör Mats Pettersson sin sista dag som vd. Den 23 september fyller han 60 år.

Ska du gå i tidig pension?

– Nej, vi har ett rätt så stort lantbruk. Min far har hjälpt till tidigare, men han slutade för två år sedan. Så nu ska vi öka lammproduktionen, det har vi redan börjat med, vi har 280 tackor i dag, säger Mats Pettersson och fortsätter:

– Jag har alltid jobbat väldigt mycket, jag har aldrig hunnit ta semester som andra. Jag har jobbat lika mycket som många lantbrukare, utan att ha varit lantbrukare. Det ska jag bli nu.

Sedan hoppas Mats Pettersson få mer tid över till de tre barnbarnen på fastlandet.

– Och sedan sitter jag i någon styrelse...

undefined
Nu ska Mats Pettersson bli lantbrukare på heltid hemma på lammgården i Hemse. Tackorna på Gotland grönt centrum kommer för övrigt ursprungligen från Sindarve gård.

Att säga att Mats Pettersson skulle dra ner på tempot är nog att fara med osanning.

– Jag skulle också vilja hinna med att ge tillbaka lite till idrotten. När jag var ung ställde alla upp, jag har varit med i nio olika föreningar i massa olika sporter, nu vill jag ge tillbaka.

Och det mest självklara medlemskapet av dem alla, för Mats Petterssons del, kommer att bestå.

– Jag kommer att vara medlem i Hushållningssällskapet livet ut.

undefined
"Det är en väldig glädje att jag fått kontakter inom lantbruket i hela Sverige, och i varje socken på Gotland, tack vare jobbet", säger Mats Pettersson.
Hushållningssällskapet

Gotlands läns hushållningssällskap är landets äldsta och har funnits i mer än 200 år. Det grundades den 3 april 1791 på Gustav III:s uppmuntran att instifta hushållningssällskap runt om i det svenska riket. Sedan år 1850 finns det Hushållningssällskap i alla landets län.

Det ursprungliga syftet var att stimulera till ökad och rationell livsmedelsproduktion. Senare breddades syftet väsentligt och innefattade en rad uppdrag för samhällets allmänna utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!