Hur många gånger har media ringt för en kommentar om Romabadet? Daniel Hallgren tappade för länge sedan räkningen. När badet dömdes ut 2015 och byggentreprenören året därpå erbjöd sig att ta över den kommunala anläggningen, inleddes en lång och snårig process.
Först i januari 2023 var affären klappad och klar. Sju års nötande alltså – och oräkneliga samtal från journalister som vill veta vad som händer härnäst.
– Vi var egentligen lite anti att träffa pressen just nu. Mest för att vi inte har något nytt att berätta än, säger Daniel Hallgren.
Han och frun Lise-Lott Hallgren – som kommer att få en central roll i den framtida driften – bestämde sig ändå för att tacka ja till ännu ett medieframträdande.
– Vi märker att många är nyfikna, därför kan det vara bra med ett förtydligande. Affären är klar. Ganska många har tolkat det som att nu kommer Romabadet öppna igen, och det när som helst. Så är det inte. Det här kommer att tid, säger Lise-Lott.
Målet är byggstart om två till tre år. Själva renoveringen kan ta ett halvår eller ett år, uppskattar Daniel. Men det finns många faktorer som spelar in.
Som bekant omfattade försäljningen av det så kallade ”Romapaketet” två fastigheter till i Roma, där det ska byggas lägenheter.
– Planen har hela tiden varit att börja med fastigheten på Ekgatan, delvis för att skapa kapital som vi kan använda till Romabadet. För några år sedan hade Ekgatan varit ett projekt vi kunde börja med omgående. Nu när räntorna och övriga kostnader dragit iväg måste vi vara försiktigare. Och om det projektet drar ut på tiden kan Romabadet komma att skjutas upp, säger Daniel.
Mycket har hänt sedan 2016, konstaterar han.
– När vi anmälde intresse var Hemsebadet i dåligt skick och Solbergabadet inte direkt superpoppis. I det läget framstod Roma som en mycket bra investering. Nu konkurrerar vi med ett nyrenoverat bad i Hemse och kanske snart även med ett nytt Solbergabad. Och så Fårösund förstås, säger Daniel.
Under förhandlingarna med Region Gotland fanns förhoppningar om att regionen skulle garantera inköp av ett visst antal timmar i badhuset varje år. I slutändan blev det en kompromiss, där regionen går in med pengar för att skoleleverna ska få nyttja bassängen.
Ger det någon trygghet?
– Nej, ingen alls egentligen. 300 000 kronor per år handlar det om, förutsatt att vi lever upp till vissa krav. Visst, det täcker en del, men den här typen av verksamhet kostar oerhört mycket att driva. Där blir det svårt att som privat aktör konkurrera med regionens simhallar, som har ett subventionerat pris för allmänhetens badande, säger Daniel.
Hur ska man då gå till väga för att få bärighet? Nästa steg i Daniels och Lise-Lotts arbete blir att ta reda på det. Närmare bestämt: Vad vill folk att Romabadet ska vara?
Tankar och visioner finns, men paret understryker att dessa är i skisstadiet och att förslag tacksamt tas emot. Med det sagt:
– Romabadet ska vara en knutpunkt för friskvård, inte bara ett bad. Barnen ska kunna lära sig simma här, äldre och ungdomar ska kunna träna i vattnet och på gymmet. Det ska finnas något för alla åldrar, säger Lise-Lott, som är vattengympainstruktör, samt i färd med att utbilda sig till personlig tränare och simlärare.
Utöver bassängen tänker man sig alltså bland annat gym, massage och en liten kafédel.
– Vi tror att det är kombinationen, att allt finns under samma tak, som skulle göra oss unika och konkurrenskraftiga. Sedan har vi en del häftiga planer som jag inte vill gå in närmare på nu, ifall det inte blir av. Men vi kan säga att det är något som inte finns på Gotland i dagsläget, säger Daniel.
Hur resonerar ni kring öppettider?
– Med badet tänker vi främst grupper, träning och skola. Allmänt bad vill vi också ha, men det får nog bli på helgerna. Där gäller det att hitta en nivå som är ekonomiskt hållbar, säger Lise-Lott.
För att få plats med alla verksamheter kommer bassängen att behöva kortas en aning. Därtill lär läktarna ryka.
Mycket mer än så finns egentligen inte att berätta om Romabadet i skrivande stund. När den här intervjun görs har det trots allt bara gått någon vecka sedan nycklarna överlämnades till makarna Hallgren.
Då lär det dröja innan vi ser er i tidningen igen?
– Förmodligen. Vi gör den här intervjun för att för att få lite lugn. Det här är en viktig fråga för många, så vi förstår intresset. Men nu måste vi ha tid för att projektera, skissa och få ett grepp om projektet, säger Daniel.