Öppnar ny mötesplats och butik i Roma

Kyrkan och Röda Korset storsatsar i nedlagda vårdcentralen. Lokalerna fylls med aktiviteter, luncher och café. Dessutom öppnar en ny second handbutik.

Röda Korsets sjunde second handbutik öppnar i Roma till sommaren. Pernilla Cramnell och Åsa Ingmansson tror att samarbetet mellan kyrkan och Röda Korset blir ett lyft för hela Roma med omnejd.

Röda Korsets sjunde second handbutik öppnar i Roma till sommaren. Pernilla Cramnell och Åsa Ingmansson tror att samarbetet mellan kyrkan och Röda Korset blir ett lyft för hela Roma med omnejd.

Foto: Henrik Radhe

Roma2019-12-09 10:00

Det har gått fem år sedan Region Gotland stängde vårdcentralen i Roma. I de övergivna behandlingsrummen ska nu väggar rivas och lokalerna få nytt liv. Det är kyrkan och Röda Korset, som i flera år fört diskussioner, som redan till sommaren planerar för att öppna Träffpunkt Roma.

– Bygglovet fick vi för några veckor sedan. Den 10 december får vi dra igång. Roligt och spännande. Äntligen! säger Pernilla Cramnell, kyrkoherde i Romaklosters pastorat.

Det gamla väntrummet blir café och second handbutik, caféet delar kyrkan och Röda Korset på medan second handbutiken ska bemannas av Röda Korsets frivilliga.

– Vi skulle behöva mellan 20 och 25 i både café och butik, säger Åsa Ingmansson, affärschef Röda Korset Gotland.

Hon berättar att det blir den sjunde second handbutiken i Röda Korsets regi på ön. Som frivillig ger man sin tid, men får mycket tillbaka.

– Man gör skillnad för andra och för sig själv, och man gör samhället lite mer medmänskligt, säger hon.

Drygt två miljoner kronor kommer ombyggnaden av vårdcentralen att kosta. Då ingår nytt kök och diskrum. Längst bort i en korridor ligger fortfarande gamla handfat staplade. 

– Det kan bli bra, men man får fantisera för att se det framför sig med nya golv och väggar, säger Pernilla Cramnell och visar runt.

Med ingång från parkeringen på husets baksida planeras ett större rum för barnaktiviteter, något som man i dag tvingas hyra in sig i bygdegården för.

– Att få anpassade lokaler blir ett lyft, säger hon och berättar att det andra stora rummet ska användas av kyrkan för andakter och mässor, framför allt vintertid då det är kostsamt att värma upp kyrkan i Roma för enstaka gudstjänster.

När träffpunkten öppnar flyttar kyrkan sin expedition från Roma prästgård och hoppas därmed att hamna mer i centrum där folk är i rörelse.

– Det är väldigt bra att vi kommer ner i samhället, säger Pernilla Cramnell.

Lokalerna kommer även i fortsättningen att ägas av Region Gotland och såväl kyrkan som Röda Korset vill samarbeta med biblioteket och ungdomsgården Amor för att hålla träffpunkten öppen och fylld av verksamhet så mycket som möjligt.

Britt Stenfeldt från Viklau är flitig låntagare på biblioteket och får en första titt.

– Jag tycker att det här är en lysande idé och jag hoppas att fler upptäcker att det finns närhet, soppluncher och annat. Det blir ett lyft för hela bygden, säger hon.

Britt Stenfeldt värnar om att biblioteket ska finnas kvar och hon tror att Träffpunkten blir en bra mötesplats för många.
Britt Stenfeldt värnar om att biblioteket ska finnas kvar och hon tror att Träffpunkten blir en bra mötesplats för många.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!