Planer på enorm återvinningsanläggning i Roma

En flera tusen kvadratmeter stor återvinningsanläggning kan inom några år stå klar i närheten av nya äldreboendet i Roma. "Målet är att det ska bli så lite påverkan som möjligt", säger Roma Grus vd Magnus Lindby.

Roma Grus vd Magnus Lindby säger att satsningen på en ny återvinningsanläggning i Roma kommer att kosta mellan 20 och 30 miljoner kronor.

Roma Grus vd Magnus Lindby säger att satsningen på en ny återvinningsanläggning i Roma kommer att kosta mellan 20 och 30 miljoner kronor.

Foto: Lasse Linusson/arkiv

Roma2019-11-08 07:11

Det är Roma Grus och systerbolaget Roma Miljö som ligger bakom planerna på en ny stor återvinningsanläggning i Roma. Anläggningen kommer bland annat att bestå av en stor komposteringsyta och en jordtvätt.

– Det här är en stor omfattande satsning som kommer ta ett par åt att bygga färdigt och som kommer att kosta någonstans mellan 20 och 30 miljoner kronor att färdigställa, berättar Magnus Lindby, vd på Roma Grus.

Han säger att man än så länge är tidigt i processen, och att han inte vill berätta alltför mycket detaljer innan det samrådsmöte man bjudit in allmänheten till den 21 november.

– Men det är ett rent återvinningsprojekt där man ska kunna kompostera allt från ris och grenar till att ta hand om stubbar och jord. Förhoppningen är att kunna ta till vara på allt, och målet är att få noll spill. Vi är alldeles för dåliga på att återvinna i Sverige, och vi hoppas kunna återvinna så mycket som möjligt i den här anläggningen.

Ett annat mål är att satsningen ska leda till att Roma Grus behöver ta ut mindre sten ur sina stenbrott.

– I och med att vi ska kunna sortera ut stenar ut exempelvis schaktmassa så blir det ju lättare att återanvända massa och stenar.

Anläggningen är planerad att ligga på mark som bolagen investerat i de senaste åren. Totalt handlar det om markyta på 18,2 hektar.

– Det är från början sockerbruket i Romas gamla mark och dammar, säger Magnus Lindby.

Han säger att han är medveten om att marken ligger relativt nära Roma samhälle och bara ett par hundra meter från äldreboendet, men menar att Romaborna inte kommer att påverkas speciellt mycket av den nya återvinningsanläggningen.

– Vi försöker vidta åtgärder för alla eventuella påverkningar vi kan komma på, med exempelvis bullervallar och sådant. Målet är att det ska bli så lite påverkan som möjligt, och de som bor i närheten behöver inte känna sig oroliga för att lukter eller ljud ska sprida sig till dem.

Och hur är det med mängden tung trafik till anläggningen?

– Det kommer att påverka samhället minimalt. Trafiken går ut samma väg från industriområdet som i dag.

Magnus Lindby hoppas ha alla tillstånd klara under vintern, vilket skulle innebära att själva byggprocessen kan påbörjas under 2020. 

– Jag hoppas ha anläggningen i full drift i mitten av 2021, avslutar Magnus Lindby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!