Polisen anmäler utsläppen i Roma

Med stöd av en artikel i GA anmäler polisen på Gotland nu utsläppet av lakvatten från komposteringsanläggning i Roma till miljöåklagare.

Roma2011-02-05 04:00

I går upprättade polisen en anmälan om miljöbrott vid Ragn-Sells komposteringsanläggning i Roma. Den adresseras till miljöåklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål som inrättades den 1 januari 2009.

Enligt kriminalinspektör Roger Björkander är polisen skyldig att vid brottsmisstanke anmäla saken om ingen annan gör det. Flera personer har kontaktat polisen, men ingen har hittills gjort en polisanmälan. Det, tillsammans med en artikel i GA i torsdags, fick polisen att agera.

- Artikeln i Gotlands Allehanda med miljöinspektör Sofia Lindvall innehöll så pass initierade och detaljerade uppgifter. Den bifogar vi nu anmälan om det illaluktande lakvattenutsläppet, säger Roger Björkander.


Ingen ansvarig
Ingen ansvarig utpekas utan det är själva händelsen som anmäls. Sedan blir det upp till en åklagare med specialutbildning i ämnet att fatta beslut om en eventuell förundersökning. Det kan också bli fråga om att begära in mer material från exempelvis miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

- Sen får det visa sig vem som är ansvarig, om det är Ragn-Sells eller kommunen eller någon annan, förklarar Roger Björkander.

Utsläppet av förorenat lakvatten tycks åtminstone ha pågått från våren till i oktober förra året. Sedan dess arbetar företaget på att hitta en lösning som kan godkännas av myndigheterna.

- Jag har kontinuerlig kontakt med Ragn-Sells som ska presentera ett förslag i mars, säger miljöinspektör Sofia Lindvall.


Vattnet blir klarare
Hon menar att verksamhetsutövaren måste visa att de har rätt kunskaper för att lösa de problem som varit, och att de kan driva anläggningen så att inga otillåtna utsläpp görs. Det är också Ragn-Sells som genom egenkontroller ska se till att allt fungerar, vilket miljö- och hälsoskyddskontoret i sin tur kontrollerar ungefär en gång om året.

Sofia Lindvall var senast i torsdags på plats.

- Inget tyder på att det varit fler utsläpp sedan mitt besök i november. Vattnet i diket som tog emot utsläppen blir allt klarare och partiklarna har sjunkit till botten.

Det är även Ragn-Sells ansvar att säkerställa att det inte blir några följder av utsläppen och att åtgärda det förorenade diket. Sofia Lindvall tror att det mesta av lakvattnet nu har infiltrerats i skogsmarken. Men man har inte tagit prover på grundvattnet eller i Gothemsån, som passerar cirka tio meter från dikets mynning.


Avvaktar med anmälan
På inrådan av miljöåklagare Leif H Johansson avvaktar miljö- och hälsoskyddskontoret med en eventuell polisanmälan.

- Vid kontakt med honom i november tyckte han att vi skulle avvakta med detta tills Ragn-Sells har presenterat en konkret lösning som vi tycker är bra. Men jag vet egentligen inte varför, säger Sofia Lindvall.

GA har förgäves sökt Leif H Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om