Privat återvinningscentral har öppnat i Roma

Kostnaden för att lämna avfall vid regionen återvinningscentraler är något som många talar om. I Roma har en privat återvinning nu öppnat.

Här sorteras det avfall som lämnats till återvinning. Allt dumpas i en hög på marken inne i byggnaden, därefter sorterar personalen.

Här sorteras det avfall som lämnats till återvinning. Allt dumpas i en hög på marken inne i byggnaden, därefter sorterar personalen.

Foto: David Skoog

Roma2019-11-26 10:44

Jonas Bäckstäde svänger in på Miljö i Roma med ett lass med kakel, ett handfat och skrot från en badrumsrenovering. De har börjat ta emot privatkunder jämte de byggföretag som vanligen lämnar sina lass på platsen. 

– Jag kom in på återvinningscentralen i Visby och de sa att de skulle ha 1 000 kronor för att ta emot mitt lass. De rekommenderade mig att åka hit och jag fick betala 300 kronor. Det är 700 kronor som man ju inte säger nej till, säger Jonas Bäckstäde.

Det finns ytterligare ett skäl till att han åkt till Roma.

– Här slänger man allt på ett och samma ställe. Man behöver inte stå och sortera och ha någon som står och ser efter om man har sorterat fel, säger Jonas Bäckstäde.

Den som lämnar avfall tippar alltså sitt lass och åker. Sedan tar anställda vid den privata återvinningen över. Det sistnämnda är en del i affärsidén som ligger bakom den nya inriktningen i Roma.

– Jag menar att det är mycket mer effektivt om den som lämnar avfall kastar allt i en container, sedan sorterar vi. En person som jobbar med det här varje dag kommer att kunna göra det mycket snabbare än den som lämnar till återvinning någon gång då och då, säger Jimmie Odelsheim, chef vid Miljö i Roma.

Det finns vissa typer av miljöfarligt avfall som inte tas emot.

– Jag förstår regionens sätt att arbeta, men det är lite tillkrånglat. När vårt folk sorterar så slipper vi ju också att det blir fel, säger Jimmie Odelsheim.

Roma miljö tar emot allt som inte är hushållsavfall. Ansvaret för att ta emot sopor från vad som kommer ur en normal drift av hushållet ligger på Region Gotland. 

– Vi välkomnar det privata alternativet. Däremot skulle deras sätt att arbeta inte funka för oss, säger Claes Friberg, enhetschef för ÅVC- och slamenheten.

Vid regionens återvinningscentraler infördes nya taxor i fjol. Det kostar 50 kronor för den som kommer med en personbil, eller 100 kronor för den som kommer med personbil och släp. Bygg och rivningsavfall anses inte komma från en normal drift av hushållet och kostar 1 000 kronor att lämna.

– Bygg och rivningsavfall, trädgårdsavfall från en skogstomt som gjorts om till trädgårdstomt, alltså avfall från sådant som görs sällan kostar 1 000 kronor att lämna. Möbler och enstaka lister räknas däremot till normalt avfall, säger Claes Friberg. 

Bedömningen av vad som är vad ligger hos personalen vid återvinningscentralerna.

Jimmie Odelsheim., chef vid Miljö i Roma, ligger bakom satsningen på öns första privata återvinningscentral.
Jimmie Odelsheim., chef vid Miljö i Roma, ligger bakom satsningen på öns första privata återvinningscentral.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om