Gotlands största solcellspark stoppas av pungmes

Satsningen på vad som skulle komma att bli Gotlands största solcellspark har fått grus i maskineriet. Nu stoppar en ovanlig fågel planerna.

Magnus Lindby pekar ut på området där man vill etablera solcellsparken.

Magnus Lindby pekar ut på området där man vill etablera solcellsparken.

Foto: Jenny Nilsson

Roma2023-02-15 07:02

En solcellspark på 4,5 hektar och en kapacitet på 3,5 MW ville åkeriföretaget Roma grus tillsammans med partnern Sunna group bygga strax söder om Roma. Bygget av parken skulle ha dragit igång i år, men nu har länsstyrelsen beslutat om ett förbud enligt artskyddsföreningen i miljöbalken.

Anledningen heter Remiz pendulinus, eller pungmes, som fågelarten heter på svenska. Myndigheten skriver i sitt beslut att:

"Orsaken till förbudet är att eventuell häckning av den akut hotade fågelarten pungmes, Remiz pendulinus, inom åtgärdsområdet måste utredas innan åtgärden kan påbörjas."

Länsstyrelsen skriver i beslutet att runt de dammar där solcellsparken ska byggas finns ett fågelliv som trivs bland buskar och sly i kombination med stillastående vatten. Pungmesen, vars art potentiellt skulle kunna komma att påverkas av solcellsparken, uppges häcka i området. Enligt Artfakta beräknas populationen till enbart 60 par i hela landet.

"Pungmesen häckar vid vegetationsrika stränder eller sumpmarker med träd och buskage av björk, viden och liknande. Det helt slutna, pungformade boet byggs hängande längst ute i en tunn kvist, oftast i en björk med grenar över vatten", skriver myndigheten. 

I motiveringen till beslutet skriver länsstyrelsen att myndigheten generellt ser positivt på utvecklingen av förnybar energiproduktion. Av beslutet framgår också att marken där solcellsparken är tänkt att ligga inte har använts på över 25 år. Enligt Roma grus anmälan bedöms inte området ha några höga natur- eller kulturvärden.

Magnus Lindby är vd på Roma grus. Han är, trots beslutet, fortsatt positiv till etableringen.

– Vi har fått ett brev om att man har observerat pungmes på vårat område, jag tror det var 2016. Så vi har nu fått ta in en ornitolog som får leta efter fågeln eller se om den eventuellt skulle kunna ta skada av solcellsparken, säger han. 

Magnus Lindby hoppas, och tror i någon mån, att det inte ska finnas någon pungmes på området och att det således inte ska behöva ska påverka tidsplanen.

– Vi undersöker nu under februari och jag skulle bli förvånad om vi inte kan fortsätta.

Vad gör ni om fågeln faktiskt häckar där?

– Bedömningen kan ju bli att fågeln kan leva ihop med solcellsparken. Något annat område har vi inte just nu.

Byggstoppet gäller från och med beslutsdatumet den 24 januari och gäller även under handläggningstiden vid ett överklagande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!