Romateatern lägger ner – riktar kritik mot regionen

Efter 35 år är det över. Grundaren Martin Alskog ger upp kampen om att driva Romateatern vidare – och han är besviken på att regionen inte vill rädda den.

Romateatern har satt upp pjäser i 35 år, men nu är det slut på det.

Romateatern har satt upp pjäser i 35 år, men nu är det slut på det.

Foto: Jakob Hallström

Roma2024-07-03 19:30

Redan i vintras lämnade såväl konstnärlig ledare som skådespelare Romateatern. Det fick grundaren Martin Alskog och Nicholas Olsson, som också var med vid starten 1988, att göra ett sista försök att rädda teatern. De tog fram en framtidsplan och bad regionen om ett stöd på 500 000 kronor per år i tre år.

För några veckor sedan stod det klart att regionen inte var beredda att bidra med det – och nu ger Alskog och Olsson upp försöken att rädda Romateatern.

– Jag och Nicholas har arbetat 700 timmar med detta, men nu känner vi att det inte finns tillräckligt intresse för att hitta en långsiktig lösning, säger han till Helagotland.

undefined
Martin Alskog på Romateatern är kritisk till regionens beslut,.

Enligt honom ska ett av regionens argument vara att Romateatern "inte är tillräckligt gotländsk" och mest rikta sig till turister.

– För mig blir det helt absurt. Hur kan man säga det om en verksamhet som har fötts och verkat på Gotland i 35 år, bara för att den har funnits på sommaren?

Ett annat skäl till det uteblivna stödet är regionens ansträngda ekonomi. Även där har Martin Alskog invändningar.

– Vi har inte bett om 50 miljoner, då kan jag förstå att man drar öronen åt sig, säger han, och tycker att sporten får betydligt mer resurser än kultur.

– Om man kan planera en idrottsarena för över 230 miljoner är ju 500 000 en piss i Mississippi i jämförelse som skulle låta 40 kulturarbetare skapa fantastisk teater i Roma under sex månader.

Oscar Lindster (S), som är ordförande i kultur- och fritidsberedningen och sitter i regionstyrelsen, suckar när han hör Alskogs anklagelser.

– Det här med att det är en liten summa... Jag förstår mig inte riktigt på det, om jag ska vara ärlig. För oss är det en stor summa, säger han.

Ett annat skäl till att regionen valde att avslå ansökan var att Romateatern ville ha medel tidigare för att kunna börja planera inför nästa år.

– Normalt fördelar vi medel till kulturaktörer under hösten. Nu ville de ha en halv miljon före första juli, så det här har kommit in lite från sidan. Det är inte så lätt att hitta en halv miljon bara sådär, säger han.

undefined
Oscar Lindster (S) sitter i regionstyrelsen och försvarar beslutet.

Vad gäller argumentet att Romateatern har en alltför svag koppling till Gotland noterar han att det rör sig om ett vinstdrivande företag med bas i Stockholm som har sökt pengarna.

– Det är också en del i det hela. Vi försöker ju få till så mycket kultur  vi kan på ön och gynna våra kulturaktörer här, säger han.

Oscar Lindster välkomnar dock Romateatern att söka pengar igen, och Martin Alskog utesluter inte att Romateatern kan återuppstå i framtiden.

– Men man ska inte tro att det inte krävs resurser. Det är naivt att tro att det ska gå på luft och den här gamla romantiska konstnärsidén från 1800-talet att man går och svälter och målar tavlor, säger han.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!