Siktar på första smutt om ett år

Efter 30 år som livsmedelsproducent får bonden med mera Anders Stumle, vd i Gotland whisky AB, lära om.
– Här har man jobbat med bäst före-datum ett helt liv. Nu är det bäst efter som gäller...

Väntans tider. Kopparpannorna där destillationen snart ska starta. Anders Stumle granskar putsen under byggdammet.

Väntans tider. Kopparpannorna där destillationen snart ska starta. Anders Stumle granskar putsen under byggdammet.

Foto: Henrik Radhe

Roma2011-04-28 04:00

För så är det i whiskybranschen. Produkterna ska lagras och som regel blir drycken bara bättre med åren.

Själva lagringsplatsen i Roma är lite speciell, som det mesta i det blivande destilleriet i den nedlagda sockerfabriken. Whiskyn ska nämligen lagras under jord i tippgropen, där förr skitiga betor hamnade.

Där råder jämn kyla och fukt och dit är det tänkt att de första whiskyfaten ska fraktas senare i år.


Tidsoptimist
När Anders Stumle guidar runt i fabriken kallar han sig flera gånger för tidsoptimist. Förklaringen finns att söka i det faktum att produktionen inte alls kom i gång enligt det ursprungliga schemat.

Produktionen skulle ha startat för ett år sedan. Nu är det "före semestern" som gäller, enligt tidsoptimisten Anders Stumle:

- Här ska vi ha utställningar, både om sockertillverkningen, om vår tillverkning och om snuset som ju görs under samma tak, säger han med en gest ut över en stor lokal med många pelare.

- Vi kommer också att fortsätta med visningar. Jag räknar med att köra redan i sommar på eftermiddagarna och som nu, mot beställning för större grupper.


Inga lån
Att det har varit lite trögt i starten har GA berättat tidigare. Bland annat om den första emissionen som skulle ge 5,5 miljoner kronor men som gav 4 miljoner. Just nu försöker man få in ytterligare 9 miljoner i nya aktier.

- Men vi håller i princip budget. Och vi lånar inte en krona i bank. Jag brukar säga att om bankdirektörerna vill vara med och stödja whiskytillverkningen så är man välkomna, men som aktieägare. Inte som lån-givare.

Att man håller budget innebär att åren hittills har varit en förlustaffär, men en kalkylerad sådan.

- Vi har lagt ner mycket pengar också på marknadsföring, som tyvärr inte är avdragsgill.


Aktieägarna
720 personer har hittills tecknat aktier i bolaget och många har köpt mer än tusen aktier. Anders Stumle har själv en stor post liksom företaget som äger lokalerna, Klosterfastigheter AB där han också är vd.

Spriten kommer inte att säljas på fat, så som sker vid bland annat Mackmyra destilleri. Stumle gillar inte riktigt idén med att kunderna ska betala i förskott för produkter som man kan få vänta tio år på att få hämta ut.

I Roma handlar det om flaskor av egen design.

- Och vi kommer alltid att sälja med aktieägarföreträde. Den som äger aktier i bolaget får första tjing.

Första provsmakning blir efter ett år. Sedan sker slutlagring i ett ännu inte bestämt antal år.

Produktionen är beräknad till 60 000 liter om året och ska ske fem dagar i veckan.

Mäskning sker varje dag inför publik.

När malten (av gotländskt ekologiskt odlat korn) har jäst i 60-72 timmar har den nått sju, åtta procent alkohol.

Därefter destilleras den två gånger, först till cirka 28 procent, sedan till cirka 70 procent. Spriten fylls sedan i veckotanken och tappas sedan på 250-liters ekfat innan den körs ner under jord för lagring.

Preliminärt ska fabriken drivas med tre anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om