Den gotländska skolan har haft svårt att rekrytera utbildade lärare, vilket gör att 92 obehöriga till starten av höstterminen jobbar i öns skolor.
På Romaskolan kan rektorn Jennie Nilsson däremot se tillbaka på en mycket lyckad värvning. Välbehövligt, eftersom antalet elever växer med två parallella årskurs ettor, och skolan just nu ska byggas ut med nya lokaler.
– Vi har fem nya lärare från fastlandet som börjar här, säger Jennie Nilsson och hälsar godmorgon i entrén till expeditionen.
Först in är Ann Lundström-Tillberg, ny lärare för årskurs ett.
– Jag har alltid haft en dröm att flytta till Gotland. Jag har varit här alla årstider och när jag kommer hit känner jag glädjen och harmonin, säger hon och berättar att hon lämnade jobb och hus, tolv minuter från färjan i Nynäshamn, för att tillsammans med man och yngsta son flytta till Gotland:
– Vår son som är tolv har börjat i Väskinde och min man kommer att jobba hemifrån och pendla ett par dagar i veckan till kontoret i Gamla stan.
Jobbet på Romaskolan lockade henne, men också lugnet och att komma bort från Stockholm där våld och gängkriminalitet har ökat.
– Det skjuts i Haninge och jag vill inte sätta mitt barn på pendeln – det känns inte tryggt när oskyldiga drabbas, säger Ann Lundström-Tillberg.
Hennes familj hyr nu kompisars hus under lågsäsong. Så gör även Sara Goos, ny högstadielärare från Växjö till Roma, som tillsammans med sina två hundar flyttat till ön och tillfälligt hyr ett hus i Sjonhem.
– Jag är naturmänniska, uppvuxen vid kusten i Blekinge, och gillar att vandra med mina hundar, säger hon och förklarar att hon sökte jobb på fler orter, men i den konkurrensen landade i Roma.
Musikläraren Kristina Sjöström bodde som liten med sina föräldrar i Visby och i Barlingbo, men flyttade till Stockholm som sjuåring. Nu är hon tillbaka.
– Först drömde jag om att ha ett sommarhus här, men jag började också att längta efter mindre sammanhang och att komma bort från Stockholm, säger hon.
Även för svenskaläraren Henrik Eddefors-Sydow handlade det om att komma bort, men då från långa restider till jobbet och en lika lång vinter.
– Förra året kom snön i Umeå i oktober, och försvann i maj, säger han och berättar att han hade fyra timmar restid varje dag tur och retur till sin lärartjänst på högstadiet i Skellefteå.
I Umeå är läget det omvända mot Gotland. Att hitta ledigt jobb som behörig lärare är svårt.
– Min fru är just nu föräldraledig och lärare i svenska och engelska, och svenska i andra språk. Vi kände att vi måste omlokalisera oss, säger Henrik Eddefors-Sydow och erkänner att han aldrig hade varit på Gotland när de fattade beslutet som de inte ångrat.
De inflyttade lärarna intygar alla att de har blivit varmt och väl mottagna, av kollegor, elever och av hela det gotländska samhället. Om öns skolor ska lyckas rekrytera fler behöriga lärare utifrån finns det mer att göra, menar de. Ö-läget kan locka vissa, men också skrämma andra.
– Gotland kunde kanske locka med att kommunanställda kunde få subventionerade resor första året, kanske halva pendlarkortet betalt, säger Ann Lundström-Tillberg och menar att det kunde ge fler en chans att våga prov-bo ett år.
Trots överskott på lärare i Umeå mötte Henrik Eddefors-Sydow inte några kampanjer för att locka med en flytt söderut till Gotland. Kristina Sjöström håller med:
– Det känns som att Gotland är lite inkognito. Jag hittade jobbet via platsbanken, och hade ju bott här tidigare. Att synas mer skulle absolut göra skillnad, säger hon.
De fyra lärarna hoppas att flytten är långsiktig och permanent. Ett välkomnande och positivt klimat och kollegium på Romaskolan, som nu växer, ger förhoppningar om det.
– Det är viktigt att regionen verkligen satsar på skolan och inte bara gör nedskärningar, säger Henrik Eddefors-Sydow.
Ann Lundström-Tillberg berättar att jobbet i Roma var hennes förstaval, även om hon hade erbjudande om en toppenbra tjänst på nära håll i Nynäshamn. Hon menar att rektorn bidrog till det.
– Jag kände hennes livsglädje, närvaro och drivkraft, det gjorde att jag ville vara just på Romaskolan, säger hon.
Jennie Nilsson är tacksam över inflödet av behörig personal till terminsstarten.
– Det känns jättebra. Jag märker skillnad när jag nu rekryterat legitimerade lärare som med sin lärarutbildning bidrar med pedagogik och ämneskunskaper. Deras erfarenhet gör såklart att det blir en trygghet, både för kollegor och elever.