Stinkande lakvatten förstör skogsidyllen
Det stinker i skogarna kring Romatippen och Johanna Larsons mark är full av anläggningens lakvatten.Så mycket att hästar stegrar sig och vägrar gå på ridvägarna.- Lukten är outhärdlig, konstaterar hon.
Skumt? Lakvattnet från anläggningen i Roma rinner ut på Johanna Larsons mark. På ett par ställen ligger ett skum ovanpå vattnet. Inget vet vad det är för något.
Foto: Tobias Wallström
Men det kan vara ett minne blott.
För sedan i vintras har stanken från Johanna Larssons skog varit "hemsk", som hon själv uttrycker det.
- Till och från har man inte ens kunnat gå här. Vi har hästar som vi ofta brukar rida här i skogen. När det luktar som värst går det inte. De blir som tokiga, stegrar sig och vägrar gå framåt. Andra stall i närheten säger samma sak.
"Skum ovanpå"
Johanna har redan fått klart för sig att lukten kommer från Ragnsells anläggning, när lakvattnet rinner bort från anläggningen. Det gör den via skogen, genom hennes diken och bort till den grävda kanalen.
När smältvattnet dessutom kom efter snön var stanken enorm. Då vattenfylldes dikena till brädden och vid ett ställe ligger stora mängder vatten kvar än. Där ligger också som ett skum ovanpå.
Ingen vet vad det är för något.
- Jag har inget emot Ragnsells. Jag tycker att tippen och deras verksamhet ligger bra där den ligger. Inget ont av det. Men sedan de började med komposteringen förra året har lukten på min mark och min skog blivit väldigt jobbig.
Blir värdelös?
Hon kräver inte att Ragnsells ska stänga ner sin verksamhet, eller ens minska på den.
- De kan väl gräva ner rör i min mark, så slipper jag lukt och översvämmade diken och marker.
Johanna har inte en aning om vad det är i lakvattnet som rinner ut på hennes mark. Men hon skulle bra gärna vilja veta.
- Fast jag vet inte om jag tycker att det är jag som ska bekosta provtagning. Men tänk om det är gifter, och min skog blir värdelös om några år?
Ingen provtagning
Sofia Lindvall är miljöskyddsinspektör på Gotlands kommun. Hon säger att man är "medvetna om problemet". Men några provtagningar är inte aktuella för deras del.
- Det har vi inga pengar till, sådana prover är ganska dyra. Det är verksamhetsutövaren som ska ta sådana prover, säger hon.
Ragnsells platschef på Gotland, Thomas Kahlqvist, beklagar att komposteringen blivit ett problem för Johanna Larson.
- Vi renar vattnet innan det går ut i dikena som går över hennes mark. Det har fungerat fruktansvärt dåligt, men vi håller på med åtgärder, säger Thomas Kahlqvist.
Några rör blir dock inte aktuellt.
- En del av reningsprocessen är att lakvattnet måste ha kontakt med luft. Men det är inga gifter som går ut, bara näringsvärden som fosfor och kväve, lovar Thomas Kahlqvist.
Johanna Larson har full förståelse för det. Men faktum kvarstår.
- Det luktar vidrigt i skogen nu. Och det är inte alls speciellt roligt för mig och alla andra som är i skogen, även om det är giftigt eller inte.
Lakvatten är vatten, ofta från nederbörd, som passerar genom en deponi av till exempel hushållsavfall.
Lakvattnet är ofta förorenat, till exempel av tungmetaller och salter. Nedanför soptippen bildas ofta en så kallad laksjö eller så har man det i bassänger. Vattnets giftighet beror till stor del på hur stor vattenlöslighet ämnena i deponin har.
Källa: Wikipedia
Lakvattnet är ofta förorenat, till exempel av tungmetaller och salter. Nedanför soptippen bildas ofta en så kallad laksjö eller så har man det i bassänger. Vattnets giftighet beror till stor del på hur stor vattenlöslighet ämnena i deponin har.
Källa: Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!