Uppgifter från Romateatern: Får inget verksamhetsbidrag

UPPDATERAD
Romateatern uppger att de inte kommer att få något verksamhetsbidrag. Enligt Martin Alskog, en av teaterns grundare, är det så som förslaget till regionstyrelsen ser ut. "Det stämmer inte", säger kulturchefen.

Martin Alskog, Romateatern

Martin Alskog, Romateatern

Foto: Henrik Radhe

Roma2024-05-24 15:15

Nyheten i korthet

  • Romateaterns grundare Martin Alskog och Nicholas Olsson har lagt fram en räddningsplan för teatern, vilken inkluderar att ansöka om ett verksamhetsbidrag på 500 000 kronor.
  • Kultur- och fritidsberedningen föreslår dock att Romateatern inte ska tilldelas några bidrag, vilket kan hindra teaterns förmåga att få stöd från andra källor.
  • Alskog och Olsson planerar att återta publiken genom att sänka priser och göra teatern mer tillgänglig för gotlänningarna, samt att endast anlita kvinnliga regissörer under de första fem åren.

Det var i början av året som beskedet kom att Romateatern läggs ner, eftersom det inte gick att hitta nya krafter som kunde driva den vidare. Efter det har grundarna Martin Alskog och Nicholas Olsson tagit fram en plan för att återuppliva teatern.

För att klara detta behöver de stöd både från regionen, staten, sponsorer och publiken.

– Vi har ansökt om ett 3-årigt verksamhetsbidrag på 500 000 kronor årligen, men har nu fått veta att kultur- och fritidsberedningen har gjort en formell skrivelse till regionstyrelsen där de föreslår att Romateatern inte ska få några pengar, säger han.

Enligt Paola Ciliberto som är chef på regionens kulturenhet, stämmer inte detta. 

– Det förslag till beslut som gäller är inte att Romateatern inte får något verksamhetsstöd alls –  utan att Romateatern inte kan tilldelas 500 000 kr i treårigt verksamhetsstöd och få besked om detta innan 1 juli, säger hon.

Hon säger att kultur- och fritidsberedningen har möte på tisdag och kommer då att ta upp ärendet för beslut gällande hur ansökan ska gå vidare till regionstyrelsen. 

Deadline för verksamhetsstöd är den 31 augusti och regionen beslutar bara om stöd för ett år i taget. 

Ett verksamhetsstöd från regionen, även om det bara är 500 000 kronor, ses som viktigt för att kunna få bidrag från andra.

– Vi behöver regionalt stöd om vi ska få statligt stöd. Det är så avgörande för att andra ska delta, säger Martin Alskog.

Under flera månader har han tillsammans med Nicholas Olsson arbetat med att ta fram en plan för framtiden.

– Om vi ska starta behöver vi ändra på vissa grundförutsättningar. Det ska till exempel vara en producent som sitter på Gotland och inte i Stockholm som i dag. Vi vill återta publiken genom att sänka priser. Det ska vara gotlänningarnas teater och inte en turistfälla.

Romateaterns tradition att spela Shakespeare-pjäser är en annan käpphäst. Det finns omkring 18 föreställningar som ännu inte framförts.

– Under flera år har det mest spelats komedier och vi tror att det är bättre att variera med tragedier som också är publikdragande.

31 män och 2 kvinnor som varit regissörer genom åren, är en obalans de vill rätta till.

– De första fem åren ska det bara vara kvinnliga regissörer.

1988 var första året som Romateatern bjöd på teater, skriven av Shakespeare. När grundarna fick höra om nedläggningen bestämde de sig för att göra ett försök att rädda teatern med nya krafter.

– Vårt motto är att överträffa oss själva varje år, både konstnärligt och underhållsmässigt. Det ska finnas en konstnärlig djärvhet. Om Romateatern läggs ner går Gotland miste om en stor grej som förstärker regionens kulturliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!