Den kraftiga blåsten natten till lördagen försvårade arbetet med villabranden avsevärt, det menar yttre befäl Uffe Wallin vid räddningstjänsten på Gotland:
– Brandförloppet blir så väldigt mycket kraftigare när det blåser, det gör att det brinner som en blåslampa. Vi försöker alltid begränsa branden, och den här gången gick rökdykare in men fick direkt komma ut igen. När förloppet är så hastigt blir det väldigt varmt invändigt, säger han.
Kylan och blåsten ställer till det på flera sätt. Förutom att det snabbar på brandförloppet så finns risken för frysning, eftersom räddningstjänsten använder vatten för att släcka.
– Men det blir även jobbigare för personalen. När de jobbar så blir de varma och svettiga, och när det då blåser och är kallt påverkar det personalen mer. Men vi är medvetna om det och planerar alltid för vädrets påverkan när vi går på ett pass, säger han.
Uffe Wallin säger att det var fara för intilliggande byggnader på grund av blåsten, men att man hade tur med vindriktningen.
– Det var ju inte så mycket snö, så det brann faktiskt på en åker intill. Gnistregn som flyger iväg gör att det finns risk för spridning, och när det blåser så kraftigt är det inte mycket som krävs för att det ska ta sig någon annanstans. Men nu låg vinden så bra just då, så ingen annan byggnad var hotad. Men hade vinden vridit så hade vi haft ett problem, säger han.