Det råder politisk oenighet om de båda vårdcentralerna i Roma och Klintehamn. Centerpartiet har lämnat in en motion där man föreslår att lösningen på problemen med de båda vårdcentralerna är att privatisera dem och detta så snabbt som möjligt.
De får medhåll av de övriga partierna i Alliansen, men det är dock en lösning som den rödgröna majoriteten i hälso- och sjukvårdsnämnden inte vill ta till.
Utredning
- Vi gav istället ett uppdrag till förvaltningen att utreda hur primärvården i egen regi skulle kunna driva dem, säger Stefaan de Maecker (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Alltså att i första hand behålla vårdcentralerna inom regionens egen verksamhet och att i andra hand beakta ett privat alternativ.
Förslaget har framförts tidigare från Alliansens sida, men då beslutade majoriteten att skjuta på beslutet och nu har nämnden alltså bestämt att organisationen ska utredas innan några beslut fattas.
Det har varit problem med bemanningen på vårdcentralerna och tidigare i år beslutade sjukvårdspolitikerna, trots protester, att stänga Roma en dag i veckan.
I dag finns det ett krav på vårdcentralerna att de ska ha minst tre vårdlag. Detta är ett krav som Alliansen vill slopa bland annat i Roma och Klintehamn, men majoriteten vill ha kvar kravet. Däremot skulle en lösning med mindre bemanning vara möjlig om de båda vårdcentralerna istället gjordes till filialer och var kopplade till någon större vårdcentral.
Stefaan De Maecker påpekar att detta dock bara är ett förslag och att man avvaktar utredningen som ska vara klar i februari nästa år.
- I Fårösund fungerar det så, då den mottagningen tillhör Slite vårdcentral, säger Stefaan de Maecker.
Röda siffror
Den ekonomiska prognosen för hälso- och sjukvården på Gotland ser dyster ut, konstaterade nämnden.
Allt pekar på att årets underskott kommer att hamna på 13 miljoner kronor.
Kostnaderna kommer till största delen för utomlänsvården, alltså den vård som gotlänningar får i landsting på fastlandet. Kostnaderna för hyrpersonal har också ökat mer än räknat.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har redan fått ett sparbeting på 40 miljoner kronor inför nästa år. Hur man ska spara under 2012 fattar nämnden beslut om den 21 december.