Första december i fjol stängdes badet och i tisdags kom den definitiva domen. Region Gotland lägger ner badhuset i Roma. Annat var det vid kommunsammanslagningen 1971, då badhuset öppnades på sensommaren.
– Romaklosters kommun hade pengar över som skulle komma Roma till glädje. Pengarna skulle stanna här och inte gå in i den nya gemensamma kommunen, säger Bodil Carlberg.
Året därpå, våren 1972, började hon vikariera som badvaktmästare och simlärare. Efter fem år blev hon fast anställd 1977. Bodil har alltid älskat sitt jobb, det har inte funnits en dag under de 45 åren som hon inte har velat gå till jobbet.
– Jag har alltid haft jätteroligt. Bara att kunna öppna dörren och släppa in folk som varit nöjda. Det har varit så många positiva upplevelser, säger hon, och tittar ut över den tomma och tysta bassängen.
I simhallen har hon upplevt mycket kul tillsammans med badgäster i alla åldrar, från småbarn till pensionärer på vattengympa.
Att lära barn att simma, från de minsta i sexårsåldern till lite äldre, har varit en stor och viktig del i Bodil Carlbergs jobb.
– Att lära barn att simma är direkt, man får ett kvitto med en gång på vad de kan, säger hon.
Under tidigt 1960-tal lärde sig Bodil själv simma, på då nybyggda Solbergabadet i Visby. Upplevelserna därifrån har hon haft med sig i ryggmärgen i sitt eget arbete.
– Han som var simlärare då var där uppe på kanten, högt uppe i himlen. Jag vet ibland att jag kände att han var långt över mig, säger Bodil Carlberg.
Som simlärare har hon aldrig tvingat någon i badet. Barn och vatten är ofta en bra kombination, men de som inte har velat har hon ofta lirkat lite extra med.
– Man får ta det lugnt och bada med dem först. Då brukar det lösa sig, de kommer på att det är kul, säger hon, och berättar om killen som var tvungen att använda simdynor.
Han var kort och bottnade inte på den grunda delen av bassängen, men så skulle de bara prova att ta av dynorna.
– Då simmade han plötsligt! Det blev ett glädjetjut, säger Bodil och glädjen från den dagen lyser än i hennes ögon.
Innan Hemsebadet stod klart 1978 bussades även elever från Sudret till Roma för simträning. Bodil uppskattar att hon haft omkring 10 000 elever totalt.
– Herre gud, det är jättemånga men utspritt på väldigt många år, säger hon.
Romabadet har haft omkring 40 000 badgäster per år, men den första december fick verksamheten ett abrupt slut. Vid lunchtid kom beskedet att badet omedelbart skulle stängas, efter att resultatet av den tekniska undersökningen blivit känt.
– Vi har sett rostangreppen själva i källaren, men så har det varit i många år. Att det skulle gå till på det här sättet hade jag inte förväntat mig, säger Bodil Carlberg.
Nu tänker hon mest på alla de badande som drabbats.
– Det är en social inrättning som stängt. Här finns många äldre som inte har så många sociala kontakter, i badet har de haft roligt, simmat och lufsat runt i sin egen takt.
– Här har det skrattats mycket, säger hon.
Men Bodil tänker också på sina kollegor.
– Jag är så pass gammal att jag kan gå i pension om jag skulle vilja. Men de som är 30 har många år kvar och det är många tankar som far runt i deras huvuden, säger hon.
40 000 badande om året tror Bodil inte att man flyttar på så lätt.
Hon vill behålla öns badhus och ett nytt ersättningsbad, i stället för det nu stängda i Roma, vet hon precis var det borde byggas.
– Där ute! Mitt på åkern, mitt på Gotland, säger hon och slår ut med armarna och visar.
Ett nytt badhus i Roma tror hon skulle bli ett lyft för stora delar av öns landsbygd.
– Vi ska ha en levande landsbygd och alla kan väl inte bo i stan, säger Bodil Carlberg.