Systrarna växte upp på familjegården i Roma tillsammans med sju syskon, mamma, pappa och farmor. Det romska arvet kommer från deras mamma som är svenskrom. Med åren har arvet blivit allt viktigare och i höstas startade de en Gotlandsavdelning av organisationen Unga romer.
– Vi vill stoppa diskriminering och sprida kunskap, säger Elin Ahlström Taikon.
I folkbokföringens register bär varken hon eller systern efternamnet Taikon. Släktnamnet byttes ut av deras mormor i en tid då många romer i Sverige försökte att dölja sitt ursprung.
– Det är en del av mig och min släkt. Jag vill visa att jag är rom – jag är stolt, säger Elin, som vill använda både sin pappas och sin mammas släktnamn.
De tillhör samma romska släkt som rättighetskämpen och författaren Katarina Taikon – en stor förebild.
– Hon har betytt så mycket för romer. Vi fick inte bo på samma plats längre än tre veckor, gå i skolan eller ha jobb. Hon kämpade politiskt och ändrade på det. Det är tack vare henne som vi kan göra allt det i dag, säger Elin.
Så sent som i mars fick Sverige kritik från FN:s kommitté för mänskliga rättigheter för hur romer behandlas. Kommittén anser att Sverige måste vidta åtgärder för att säkerställa lika rättigheter för romer när det gäller rätt till utbildning, sysselsättning, bostäder och hälsovård utan diskriminering.
– Tyvärr ser man att historien upprepar sig. Utländska romer i Sverige får vara med om samma sak i dag, med avhysningar och diskriminering, säger Elin Ahlström Taikon och fortsätter:
– Det är jättejobbigt, jag kan inte förstå det. Det är människor som kommer hit för att överleva.
Romer har en mycket lång och brutal historia av diskriminering. Även om Sverige på 60-talet tog bort de lagar som gjorde att romer inte hade samma rättigheter som svenskar, så har utsattheten fortsatt. Fördomarna är fortfarande många.
När Elin Ahlström Taikon var yngre fick hon höra elaka ord.
– Jag hade en pojkvän och hans kompis sa typ ”du kan inte gå till affären med henne, hon är ju...” och så använde han ”z-ordet”, berättar hon.
I dag ser Elin Ahlström Taikon att det är de utländska romerna, som befinner sig tillfälligt i Sverige, som är mest utsatta för rasism.
– På Gotland bemöts romer bättre än på många håll på fastlandet. Men det händer att de som tigger blir spottade på av folk som skriker ”åk hem till ditt land”, säger Elin.
Under uppväxten i Roma fanns det också en stor nyfikenhet bland omgivningen, berättar systrarna.
– I skolan kunde de säga. ”Wow, va coolt, är du rom? Berätta”, säger Moa Ahlström Taikon.
Det fick henne att ofta ta chansen att berätta om sitt ursprung och den kultur som också fascinerade henne.
Kunskapsspridning var anledningen till att Elin och Moa Ahlström Taikon bestämde sig för att starta Unga romer Gotland. Hittills har de hunnit ha två föreläsningar, en på Fenix ungkulturhus och en i kyrkan.
– Vi brukar kombinera föreläsningarna med sång och dans för att visa vår kultur samtidigt, säger Moa Ahlström Taikon.
När hon pratar om musiken och dansen, som är en stor del av den romska kulturen, lyser det i hennes ögon.
– Redan när jag var tre år började jag trampa med fötterna och snurra händerna, säger hon.
– Hon har dansen i blodet, intygar storasyster Elin.
Under uppväxten har Elin och Moa Ahlström Taikons mamma pratat en del romani chib med barnen. När Moa var 13 år ville hon få chans att hålla liv i den romani chib som hon lärt sig.
– Jag frågade min rektor om jag kunde få hemspråksundervisning, men fick ett ”nej” direkt, säger hon.
Den romska nationaldagen, eller den internationella romadagen som den heter, firas den 8 april som ett minne av romakongressen i London 1971. Dagen firas på många olika sätt beroende på i vilket land man bor – i Sverige är det vanligt med ett festligt firande.
– Släkter samlas för stor fest, dans, musik och sedan sjunger man vår nationalsång ”Gelem, gelem”, säger Elin Ahlström Taikon.
Familjens romska släkt bor på fastlandet så det blir inget stort firande på Gotland. Moa bakar en tårta med den romska flaggan på, sedan blir det sång på familjegården hemma i Roma.
Något år vill systrarna åka till fastlandet för att fira romadagen, som firas stort på vissa håll.
– Dansen och musiken lockar. Och att träffa alla andra romer och den speciella kulturen, säger Elin.