Se alla bilderna från årets VM-fest i Rone

Varma vindar, sol, glada människor och munter musik i högtalarna. Ja, kanske är det som arrangörerna säger: "Kubb förenar människor och skapar fred på jorden".

Gotlandslaget "Lyckans lirare" har kubbtränat sina tre hundar, så att de inte apporterar pinnarna under spelet.

Gotlandslaget "Lyckans lirare" har kubbtränat sina tre hundar, så att de inte apporterar pinnarna under spelet.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Rone2023-08-04 17:49

Det är fredag och i Rone har det blivit dags för de inte rakt igenom proffsiga sexmannalagen att spela sina matcher i VM i kubb. Denna dag är lite mer av en folkfest till skillnad mot lördagens match då det spelas kubb på allvar.

– Då är det mycket taktik och blodigt allvar, säger Tom Thomasson som är sektionsledare och proffs på kubb.

Tom Thomasson Började spela kubb när han var sju år. Då fick nämligen hans pappa ett spel i 40-års present och Tom blev biten direkt.

– Då var farsan bättre än jag, men när jag var tio år gick jag om honom, skrattar han.

Tom berättar att han tränat extremt mycket genom åren, idag över två till tre gånger i veckan. Han och hans lag har kommit på andra plats i VM-finalen tre gånger tidigare. 

– När vi spelade i finalen förra året trodde jag nog att det skulle bli tredje gången gillt, men så blev det inte. Men i år är det dags att vinna.

Kubb VM har arrangerats av Rone GoIK sedan 1995. Sedan fem år tillbaka är Charlotte Aav ordförande i klubben.

– Jag var länge med och spelade i kubb-VM, men jag kastar hellre än bra så jag satsade på att bli ordförande istället, skrattar hon och fortsätter.

undefined
Charlotte Aav är ordförande för Rone GoIK, som arrangerar kubb-VM. Hon började som en av spelarna, men blev arrangör i stället. "Jag kastar hellre, än bra", säger hon.

Vad skulle du säga är tjusningen med kubb?

– Alla kan delta, alla nationaliteter och alla åldrar – du kan vara två år eller 102 år om du vill. Det är verkligen en sport för alla. Vi brukar säga att kubb förenar människor och skapar fred på jorden, säger hon.

VM som vissa år varit uppe i över 200 anmälda lag har inte riktigt hämtat sig efter pandemin. I år har man 107 anmälda lag, men man jobbar hårt med att på sikt få mästerskapet att växa, bland annat genom mer marknadsföring och utveckling av själva spelet – som till exempel en extra dag som man infört i år.

– Det känns också viktigt att framhålla alla de ideella krafterna som gör att det ens är möjligt att genomföra mästerskapet. Det har blivit en angelägenhet för hela bygden och folk bara dyker upp och ställer upp. Det är verkligen helt fantastiskt, säger Charlotte Aav.

undefined
Tom Thomasson och hans lag har kommit på andraplats tre gånger i kubb-VM. I år går han på nytt för guldet.

Hur högt satsar ni? Kan ni se kubb som en gren i OS?

– Det skulle vara roligt, men jag tror inte det. Men jag har faktiskt varit i kontakt med Island Games och där kan vi kanske kan ha något på gång, säger Tom Thomasson hemlighetsfullt.

Ute på tävlings-ängen dundrar det glad musik i högtalare och då och då hör man glada tjut efter lyckade kast. På en spelplan hajar vi till för här spelar långväga gäster. 

undefined
Tatsuki Kawarazuka, ordförande i Japanska kubbförbundet, tycker att det viktigaste är att ha roligt.
undefined
Tadanobu Hasegawa, 87 år, från det japanska laget.

– Vi är här för andra året. Förra året tog resan 42 timmar. Då mellanlandade vi i Abu Dhabi, i Bryssel och i Stockholm. I år tog resan bara 18 timmar, berättar Tatsuki Kawarazuka, ordförande för Japanska kubbförbundet.

Satsar ni på en finalplats?

– Nej, inte final, skrattar han och fortsätter:

– En vinst det är vårat mål. Det viktigaste är att ha roligt.

Tatsuki Kawarazuka har tre kubbspelande vänner och två nyvunna svenska vänner, Memette och Oskar von Schulman med i laget.

– Vi såg en annons i tidningen där det här japanska laget sökte två medspelare. Vi skrev att vi ville vara med och blev sedan inbjudna, berättar Memette.

undefined
Menette och Oskar von Schulman svarade på en annons i tidningen och vips så var de med i det japanska kubblaget.

Matchen mellan Japan och RoneMaffian slutade med ännu en förlust för Japan och Mira Olofsson i motståndarlaget är inte riktigt segerglad. 

– De är ju så söta, säger hon och pekar på Japans äldste deltagare som är 87 år.

– Jag får riktigt dåligt samvete över att vi vann.

En bit lägre bort i knallrosa tröjor fokuserar Föreningen Uppsala kubbklubb, FUKK, på sitt spel.

– Jag hatar den här sporten, men när det går bra älskar man den. Man tänker att det ska väl inte vara så svårt att kasta en pinne, säger Karl Carlsson.

undefined
Karl Carlsson och laget FUKK deltog för andra år i kubb-VM. "Jag hatar sporten, men älskar den när det går bra", sa han.

Han och hans vänner är ingenjörer och blev indragna i sporten för förra året sedan av studiekamraten och gotlänningen Collin Daly.

Är det Barbiefebern som inspirerat till lagfärgen på tröjorna?

– Ha ha, nej, det är nog mest för att vi tycker att det är bra färg som syns. Vi har målat vårt eget kubbspel rosa och grönt för att det blir snyggt ihop, förklarar Collin.

I en solstol njuter Sören Wallin av matcherna som pågår runt om. Han vann VM-guldet i kubb 2015 och har forskat en del kring kubbens ursprung. Det tidigaste som upptecknats om kubb har han hittat i en bok från 30-talet från Fårö. Han är också expert på kubbregler.

– Den viktigaste regeln är att det gårdens regler som gäller, säger han bestämt.

undefined
Sören Wallin är gammal kubbmästare som vann 2015.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!