Gotländska män börjar träna yoga

I Ronehamn yogastudio är det bara män som tränar på tisdag- och torsdagkvällarna. Ann-Marie Stenbjelke leder yinyogan som hon även kallar för stretchpass.

”De flesta männen som är här har arbeten där de har jobbat hårt med kroppen”, säger Ann-Marie Stenbjelke, som har yoga i Ronehamn, speciellt anpassat för män.

”De flesta männen som är här har arbeten där de har jobbat hårt med kroppen”, säger Ann-Marie Stenbjelke, som har yoga i Ronehamn, speciellt anpassat för män.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Rone2023-03-05 11:05

På Ann-Marie Stenbjelkes övervåning finns yogamattor utlagda med tillhörande bolster, block och bollar. Yoga är en träningsform som oftare tilltalar kvinnor, men den här kvällen är det bara män som kommer. Eddie Dubrehed är en av deltagarna. Han har tidigare tränat såväl kampsport som yoga. 

– Jag är här för att jag är en stel gubbe. Jag gillar den här typen av träning när man använder kroppen som belastning, säger Eddie Dubrehed, som även är naprapat och driver Ryggakuten på ön.

Han föreslår ofta yoga för sina patienter.

– De flesta som kommer är ganska stela och många tror att det är en brist på styrka, men det är brist på rörlighet, säger han.

undefined
Naprapaten Eddie Dubrehed säger att yoga passar både män och kvinnor. ”För mig är det ingen skillnad, yoga är yoga. Men här är det mer anpassat för oss som är lite stelare”, säger han.

Det kan exempelvis orsakas av arbetslivet, oavsett om det är stillasittande kontorsjobb eller ansträngande kroppsarbete. Ronehamn yogastudio är ett av flera i landet som har klasser med yoga för stela män, med fokus på styrka eller stretch.

– Jag är här för att det bara är för män, då är vi lika klumpiga allihop, säger Göran Hult.

– Och jag fick höra att Göran gick här och jag brukar också gå till Eddie för att fixa ryggen, så då lät det här bra, tillägger Håkan Jonsson.

undefined
Från vänster till höger sitter Kalle Johansson, Göran Hult, Håkan Schörnell och Håkan Jonsson från Rone samt Göran Olofsson och Fredrik Olsson från När.

Ann-Marie Stenbjelke säger att yoga är för alla, men att det kan behövas anpassningar.

– Dels har männen mer muskelmassa och blir mer stela än kvinnor generellt, så att de blir orörliga. Det stela i kroppen blir ofta till värk, skador och slitage, säger hon.

Hon kan märka både likheter och skillnader när hon har en grupp med män, jämfört med kvinnor.

– Kvinnor kan uttrycka att det är skönt att få landa och slappna av i yogan, men jag ser på männen att det är något annat som händer också. Fast de vill inte att det ska bli flummigt, säger Ann-Marie Stenbjelke.

undefined
Ann-Marie Stenbjelke är nyinflyttad och har öppnat en yogastudio och ett bed and breakfast i Ronehamn. Förutom mansyoga har hon senioryoga och andra yogaklasser i stilarna yin och hatha.

När hon annonserade att hon skulle ha yoga för män skrev hon tydligt att det inte skulle vara något flum, utan ett träningspass utan rökelse och där de slapp ha på sig blommiga tights.

– Efter det inlägget var det många som anmälde sig, säger hon, som hade trott att det skulle vara svårt att få ihop en grupp.

– Jag tvingade hit min granne för att prova, men även de som jag från början inte tänkte mig skulle fortsätta har stannat, säger hon.

undefined
”Vi kan även kalla det för stretch- och rörlighetspass”, säger Ann-Marie Stenbjelke, som även har en del avslappning och återhämtning i yinyogan.

Den här kvällen är det åtta män i joggingbyxor och löpartights som intar yogasalen. Från början hade Ann-Marie Stenbjelke en grupp på fem personer en kväll i veckan, men fick utöka till två kvällar. Under yogatimmen är tempot lugnt med statiska övningar på golvet.

– Du kan ha den vanliga yogan med solhälsning och gå upp i krigaren och så, vilket var okej när vi gjorde det första gången, men de andra gångerna har vi provat yinyoga. Då är vi nere på mattan mycket och stannar längre i varje position, för att gå in i bindväven. Det är den som stelnar till som tuggummi under huden och runt muskler, berättar Ann-Marie Stenbjelke.

Träningen ska även passa dem som har ont i exempelvis nacken, knän eller ryggen.

– Yinyogan är kanske den som fungerar bäst om du har skador eller smärta i kroppen, säger hon.

undefined
Göran Olofsson och Fredrik Olsson från När ligger på de närmaste yogamattorna med Eddie Dubrehed från Burs på andra sidan. Under ryggarna har de yogabollar, för att minska spända muskler, massera bindväv och öka cirkulation i kroppen.

Efter passet ser männen nöjda ut. Flera av dem säger att de känner sig bättre och att de märker resultat. Kalle Johansson är en av dem som tidigare har gått till Ryggakuten för att få hjälp.

– När jag låg där på bänken frågade jag vad den optimala träningen kunde vara, säger han och svaret ledde honom hit, en kväll i veckan.

– Och jag har lättare att få på mig strumporna stående nu, så någon effekt har det haft.

undefined
”Jag skulle säga att det finns fördomar och jobbarkompisarna skrattade lite när jag berättade att jag skulle på yoga”, säger Kalle Johansson.
Fakta om yoga

Yogaträning ger rörlighet, styrka, koordination och balans.

Yoga är ett vidare begrepp som förutom träning även brukar innehålla livsstilsriktlinjer, förhållningssätt och reningstekniker.

Vissa stilar tränar mer styrka och balans, till exempel hatha, vinyasa, hotyoga och ashtanga. Andra, som restorative yoga och yinyoga, fokuserar på återhämtning.

Effekterna av fysisk yoga är ofta likvärdiga med annan fysisk aktivitet. Regelbunden yogaträning kan lindra smärta.

Källa: Centrum för idrottsforskning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!