Under två veckor ska ett gäng 13-15 åringar lära sig hur man driver ett eget företag. Entreprenörskollo, som det heter, drogs igång 2005 och sedan dess har det anordnats 3-4 sådana per år, med olika teman runt om i hela Sverige. När temat blev matupplevelser var Gotland ett naturligt val.
- Det finns mycket gamla och nya mattraditioner här, säger ledaren Emil Nordin.
Ungdomarna insåg snart att eget företagande innebär mycket arbete med tålamodsprövande tillståndsansökningar och formaliteter. De bestämde sig därför för att göra en film om ungt entreprenörskap som kommer att läggas upp på kolloverksamhetens hemsida. Ungdomarna har också en dialog med kommunen och hoppas på att filmen även ska finnas på deras hemsida i framtiden.
Till entreprenörskollot kan ungdomar från hela Sverige söka sig.
- Det är först till kvarn som gäller, säger Emil Nordin.
Varför är det viktigt att lära sig om entreprenörskap i så ung ålder?
- Ungdomarna är precis i övergångsåldern då de börjar bli självständiga och fundera på framtiden. Vi vill att de ska tänka att ingenting är omöjligt.
Finns det inte en risk för att de känner press att de måste bli något?
- Det tror jag inte. Samtidigt som de arbetar så leker de också. Det är uppdelat ungefär femtio/femtio, säger Emil Nordin.