Grönsaksodlarna föll för emmervetet – "Häftig historia"

Andrea Bendelin och Viktor Sundén har lång erfarenhet av att odla grönsaker och driver sedan fem år Smissarve gårdsbutik i Rone. Numer har de även egenodlat kulturspannmål i butiken.

Andrea Bendelin och Viktor Sundén driver sedan 2016 Smissarve gård i Rone.

Andrea Bendelin och Viktor Sundén driver sedan 2016 Smissarve gård i Rone.

Foto: Malin Stenström

Rone2021-02-23 20:01

Andrea Bendelin och Viktor Sundén gör sin sjätte säsong som grönsaksodlare i Rone. I gårdsbutiken säljs det gården producerar i form av bär och grönsaker. Nytt för i år är det egenodlade emmervetet, ett kulturspannmål som odlats i mer än 6 000 år på Gotland. Moderna sädesslag har förädlats för att skördarna ska bli större, stråna kortare och brödegenskaperna förbättras.

– Det är en extremt gammal vetesort och odlades redan av de gamla egyptierna, det har en väldigt häftig historia. Moderna vetesorter har förädlats på avkastning, men emmern har inte förädlats alls, säger Andrea Bendelin.

Mindre gluten, mer protein, fler spårämnen och högre koncentration av näringsämnen är några fördelar med emmern, förklarar Andrea och Viktor.

– Den har också djupare rötter, vilket gör att den kan ta upp mer spårämnen, mineraler och vatten. Emmervete behöver därför inte lika mycket näring och vatten som moderna spannmål, säger Viktor Sundén.

undefined
På Smissarve gård odlas cirka 180 olika grönsaker och bär, vilket nu kompletterats med kulturspannmålet emmervete.

Att odla spannmål är inte som att odla grönsaker, det finns en anledning till att lantbrukare sällan kombinerar de två.

Varför har ni gett er på spannmålsodling?

– Det är bra för växtföljden, det är inte bra att odla grönsaker varje år på samma ställe, säger Viktor.

Det är andra året de odlar emmer, men det är först nu de har sitt eget mjöl i butiken. Någon storskalig odling finns inte i planerna, utan allt de producerar ska säljas i gårdsbutiken.

– Det blir ungefär hälften av en vanlig skörd, men det kräver mindre insatser och man får lite mer betalt. Än så länge har vi bara fått fram mjölet, men så småningom kommer vi att ha helt emmervete och grovmalet mjöl också, säger Viktor Sundén.

Emmervetet kräver särskild hantering eftersom skalet inte lossnar vid tröskningen. Därför lämnas säden till Labans kvarn som har maskiner för att behandla de gamla spannmålssorterna.

Varför just emmer?

– Det är det godaste av dem vi smakat, det smakar lite nötigt. Det är svårare att baka bröd på, men till pannkakor, pajdeg, sockerkaka och tortillabröd passar det perfekt, säger Andrea.

undefined
Nytt för i år i gårdsbutiken är egenodlat emmervete. Emmervete har odlats i mer 6000 år på Gotland och är ett av flera kulturspannmål som ännu odlas här.

Närodlat, ekologiskt och hälsosamt ligger i tiden, menar de, och det gångna året har försäljningen i gårdsbutiken varit bättre än någonsin.

– Folk har blivit mer medvetna om vad de äter och om vikten av att vi har en egen matproduktion, om det plötsligt inte går att importera mat, säger Andrea Bendelin.

Under pandemiåret 2020 har de tappat en del försäljning till restauranger, men har fått desto fler privatkunder vilket ändå lett till att försäljningen ökade under det gångna året.

– Gotland är en väldigt bra plats att driva gårdsbutik. Det finns en tradition här av att åka omkring och handla i gårdbutiker, bland både gotlänningar och fastlänningar, säger Andrea Bendelin.

undefined
På Smissarve gård odlas cirka 180 olika grönsaker och bär, vilket nu kompletterats med kulturspannmålet emmervete.

Även innan pandemin hade de märkt av ett ökat intresse, men under pandemin har det varit extra mycket samhällsfokus på självhushållning och hälsa.

– Många har nog också valt att inte gå på restaurang och tycker därför att de kan kosta på sig lite mer när de ska laga mat, säger Andrea Bendelin.

Flera gamla spannmålssorter emmer, enkorn, spelt och borstvete återupptäcktes på 1960-talet i Ardre, hos Ragnar Pettersson på Kaupungs gård. Sorterna har tack vare Kaupungs odlingar kunnat bevaras på Gotland och odlas nu av flera olika lantbrukare. Flest sorter odlas av bröderna Sten och Björn Rosvall i Halla.

Emmervete

Emmervete, Triticum dicoccum, har ett kort ax med vanligen långa borst och två kärnor i småaxet. Den odlades i det gamla Egypten och hade stor utbredning i Europa. Det lär ha odlats på Gotland under mycket lång tid och finns i färgerna svart, röd, blå och vit. Ardre-emmern liknar mest den vita och förekommer i väldigt liten skala på andra platser. Emmer är en bra källa för antioxidanter, har högre proteininnehåll än brödvete, högre fetthalt än vete och relativt låg fiberhalt.

Källa: Gutekorn

Karta: Rone Smissarve - Grönsaker & bär
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!