Hovslagare i världsklass gör upp i Rone

Pandemin stoppade alla tävlingar, men i helgen gläds 40 hovslagare i toppklass åt att kunna tävla igen. På Änggårde i Rone gör de upp inför publik.

Tävlingsnerverna är på och järnet varmt. Hilda Tedefall från Sala är en av de kvinnliga hovslagarna som just nu är i Rone på Gotland för att utmana andra hovslagare i hantverksyrket.

Tävlingsnerverna är på och järnet varmt. Hilda Tedefall från Sala är en av de kvinnliga hovslagarna som just nu är i Rone på Gotland för att utmana andra hovslagare i hantverksyrket.

Foto: Henrik Radhe

Rone2021-11-27 10:05

På sin hästgård i Rone har Lisa Engsrone bråda dagar. Under fredag och lördag arrangeras Gotland Farrier Challange 2021, med hovslagare där några är i absolut världsklass.

– Om vi har en tappsko på en häst nu behöver vi inte bli oroliga, det är40 hovslagare här och det livar upp i novembermörkret, säger hon och skyndar in undan regnet i det stora ridhuset där tävlingen hålls.

undefined
Tävlingsnerverna är på och järnet varmt. Hilda Tedefall från Sala är en av de kvinnliga hovslagarna som just nu är i Rone på Gotland för att utmana andra hovslagare i hantverksyrket.

Bland de tävlande finns flera från svenska landslaget i hovslageri, samt ett par hitresta internationella hovslagare.

– På sista danska mästerskapen blev jag tvåa, men jag är inte här för att vinna utan för att komma igång och tävla efter corona, säger Sikker Vestergaard som tillsammans med kollegan Emil Jansen tagit sig till Gotland. 

I Danmark är utbildningen till hovslagare lång.

– Ett år i skola och fyra och ett halvt år som lärling, säger Emil Jansen och förklarar att han är relativt ny i att tävla i yrket.

Ny i yrket sedan januari i år är också Siddy Johansdotter från Uppsala.

– Jag har utbildat mig tre år i Skara och tog gesällbrev när jag gjorde examen. Jag är halvislänning och släkten har så länge jag kan minnas haft gård med hästar på Island, säger hon och berättar att hon först utbildade sig till ingenjör, men sadlade om till drömyrket som gör att hon får jobba både nära och med hästar igen.

undefined
Gotländske riddaren och hovslagaren Fredrik Strange jobbade så svetten rann, han gillar att tävla och har den vinnarskalle som behövs.

Förr var socknens smed en man. Han var viktig och skodde hästar och reparerade jordbruksmaskiner som gått sönder. Den bilden har under de senaste decennierna ändrats.

– Det har skett en stor förändring och majoriteten av de som utbildar sig i dag är tjejer, säger Thomas Estrin, en av ungefär 15 utbildade hovslagare som är yrkesverksamma på ön.

Han konstaterar att det finns plats för fler hovslagare på Gotland, som är hästtätt, och slår ett slag för att fler ska välja det omväxlande jobbet där man både får se landsbygden, får frisk luft och får träffa hästar och dess ägare.

– Det är alltid brist på hovslagare. Enligt Jordbruksverket finns uppskattningsvis 7 000 till 10 000 hästar på Gotland. Även om det bara skulle vara en tredjedel av dem som skos blir det fortfarande många hästar per hovslagare, säger han och berättar att han själv har mellan 150 och 200 som han skor regelbundet.

undefined
Hovslagare handlar lika mycket om att ha god hand om hästen som att behärska smidesyrket.

Under tävlingshelgen i Rone smids i olika klasser, både skor efter ritning och skor till ett stort antal av gårdens omkring 50 hästar som snällt ställer upp på led i ridhuset medan hovslagarna kämpar mot varandra.

Gotländske riddaren och hovslagaren Fredrik Strange tävlar på hög nivå, och med svetten rinnande går han helt in i sina olika moment.

– Det har gått bra, tror jag. Lite missar, men det får man ta i en sån här klass, säger han och berättar att han varit med för att få tävlingen till Gotland.

Att tävla, menar Fredrik Strange, handlar lika mycket om att försöka göra så bra ifrån sig som möjligt som att få en chans att träffa kollegor, vidareutveckla hantverk och egna kunskaper. Flera av de tävlande känner varandra och den sociala biten är minst lika viktig.

Tävlingen pågår under lördagen också, publik är välkommen och i ridhuset är det gott om plats. Att titta på är oväntat kul, även för den som inte är hästbiten sedan tidigare. Med van hand sätter Siddy Johansdotter sin vita hästs ena framben mellan sina egna för att verka hoven och förbereda för den sko som hon ska smida.

– Det bästa är att få umgås med hästar och träffa människor, säger hon.

Fakta

I Sverige finns flera yrkesutbildningar till hovslagare, bland annat i Lerum, Skellefteå och i Skara.

Svenska Hovslagareföreningen har drygt 500 medlemmar och är en opolitisk, ideell förening som arbetar för att tillvarata de utbildade hovslagarnas intressen. 

Föreningen försöker även öka kunskapsnivån hos hästägare vad gäller en bra utförd skoning och vikten av att anlita en hovslagare som är utbildad och har försäkring.

Källa: Svenska Hovslagareföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!