På gården vid Roes i det bördiga kulturlandskapet i Rone följer Kenneth Jonsson världshandeln med mynt.
– Här säljs ofta vikingatida mynt, säger han och visar en pågående auktion på nätet.
Här finns allt från arabiska silvermynt för någon hundralapp till exklusiva dyrgripar för femsiffriga belopp. Kenneth berättar om sitt detektivarbete för att dokumentera mynten. De allra flesta säljs helt legalt, medan andra har grävts upp och plundrats på kända fornminnesplatser bland annat på Gotland.
Kenneth Jonsson är professor i numismatik och pengahistoria vid Stockholms universitet och expert på historiska mynt. Intresset fick han från sin farfar som jobbade i bank.
– Han gick bort när jag var nio år gammal och jag och min bror fick ärva mynt, bland annat en riksdaler från slutet av 1700-talet. Det var det mest slitna Gustav III-mynt jag sett och inte värt så mycket, säger Kenneth Jonsson.
Förutom äldre kopparmynt ingick också tyska inflationssedlar i arvet efter farfar. Beloppen på sedlarna kunde vara enorma.
– Det högsta värdet på en inflationssedel var en biljon mark och en potatis kunde kosta en miljon mark. När man var liten tyckte man att det var fantastiskt med så höga tal, säger Kenneth Jonsson och berättar hur intresset växte och hur han köpte sitt första egna mynt, präglat år 1522 men trasigt och därför bara kostade 7,50.
Efter studier i Lund fick Kenneth Jonsson jobb på myntkabinettet i Stockholm, innan han i början av 1990-talet blev professor på Stockholms universitet. Sedan några år tillbaka bor han med sin familj ett par månader om året i Rone, men under hela sitt liv har Gotland funnits naturligt i Kenneth Jonssons vardag.
– Av 260 000 vikingatida mynt som hittats i Sverige har två tredjedelar hittats här på Gotland. Det är superhäftigt, säger han och berättar att det i princip görs ett nytt skattfynd varje år.
Under 1800-talet hittades de flesta av öns omkring 800 kända silverskatter, ofta i åkrarna i samband med jordbruk som till stor del utfördes för hand.
– Det finns skatter kvar och det hittas fortfarande nya. 2012 hittade man 6 300 mynt här i Rone i ett intakt bronskärl, den största skatten på Gotland med västerländska mynt, nedgrävd omkring år 1050, säger Kenneth Jonsson.
För 20 år sedan hittades den enorma skatten vid Spillings, världens största bevarade vikingatida skatt med över 14 000 mynt och totalt 67 kilo silver. Innan religion medförde att alla pengar satsades i öns många kyrkobyggen var vikingatidens gotlänningar rika – tack vare sina handelsfärder.
– Gotland ligger som centrum i Östersjön och havet var den tidens motorvägar, säger Kenneth Jonsson.
Rikedomen som omgav mannen vid Spillings måste ha varit enorm.
– Jag brukar kalla honom för 800-talets Bill Gates. Den skatten innehåller lika många mynt som alla andra skatter tillsammans från 800-talet på Gotland, säger Kenneth Jonsson och berättar att det sannolikt var rikedomen då som gör att ön har små men många socknar.
Men dåtidens rikedomar går att tjäna stora pengar på i dag. Handeln med mynt är omfattande bland samlare och Kenneth Jonsson har starka misstankar att fyndplatsen många gånger varit den gotländska jorden. I höstas såldes ett mynt för 50 000 kronor.
– Det hade sålts i omgångar och kom definitivt från Gotland, säger han.
Går man ut bakom hans ladugård ser man nästan hela vägen till åkern i Alva, där dramat utspelade sig som tack vare Kenneth för tio år sedan kunde binda tre män till illegal skattplundring. Männen hade gäckat polis och markägare under en längre tid, och varit nära att gripas på bar gärning när de nattetid genomsökte åkrar med metalldetektor. I Alva hade polisen koll på en åker där plundring pågick. Ett krucifix i silver som klyvts av plogen blev pusselbiten som kunde binda männen. En del hittades av arkeologerna, den andra dök plötsligt upp på bild hos Kenneth.
– En samlare hade blivit erbjuden att köpa den, säger han och berättar att de tre männen kunde gripas och dömas till fängelsestraff.
Kenneth har starka skäl att misstänka att skattplundring fortfarande pågår av det gemensamma kulturarvet med hjälp av metalldetektor.
– Det är klart att man blir förbannad, även om det finns hundratals skatter på Gotland är varje unik och har en historia att berätta. Ser man ljus ute på åkrarna nattetid – ta fram mobiltelefonen och ring polisen, säger han.