"Små skolor som blir kvar drabbas"

- Alla föräldrar förstår nog inte konsekvenserna av kampen för att behålla nedläggningshotade skolor. Det säger Susanne Karlsson som bor i Rone med sina två barn.

Oro. Susanne Karlsson i Rone med sönerna Kasper och Liam vill ha en skola där barnen kan nå sina mål och få den undervisning de behöver.Foto: Rolf Jönsson

Oro. Susanne Karlsson i Rone med sönerna Kasper och Liam vill ha en skola där barnen kan nå sina mål och få den undervisning de behöver.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Rone2012-03-14 04:00

- Små skolor som blir kvar drabbas av sparkrav, färre elever och personalminskning. Grundskolechefen Bisse Carlsson har rätt. Politikernas beslut skjuter bara problemen framåt och vi föräldrar tvingas leva med en otrygghet om i vilka skolor vi ska placera våra barn.

Susanne Karlsson är en av många föräldrar med barn i Öja och Havdhem skolor som oroas av vad som händer efter barn- och utbildningsnämndens beslut att inte lägga ner fler små skolor på öns landsbygd.


"Får vara nog"
Hon berättar om bomben som slog ner på skolrådet i veckan som gick, med information om nedskärningar och omstruktureringar, färre elever och personalminskningar.

- Nu får det vara nog. Vi barnfamiljer som bor på landsbygden måste ha en skola där våra barn kan nå sina mål och få den undervisning de behöver, säger hon.


Utarmning
Susanne Karlsson, som bodde i Rone när skolan där lades ner, frågar sig hur länge skolan i Öja kan fortsätta. Det går inte i längden att spara hur mycket som helst utan att det får konsekvenser för undervisningen, säger hon.

- Till hösten kommer skolan i Havdhem inte att ha någon gymnastiklärare, utan klasslärare med behörighet ska hålla gympalektioner. Specialpedagogens tjänst minskas till 20 procent och elevassistenten i trean försvinner, berättar Susanne Karlsson.


Flytt till Hemse?
Hon konstaterar att totalt berörs 140 elever av sparkraven som särskilt drabbar elever med särskilda behov. Utan gympalärare missar man möjligheten till halvklass och en extra stund med klasslärare eller specialpedagog försvinner.

- Jag överväger att ta mina barn till Högbyskolan i Hemse. Utan gympalärare och speciallärare blir det svårt att locka barn till Havdhem, säger Susanne Karlsson med ett barn som börjar i förskoleklass och ett som börjar i femman i höst.

Ett tungt vägande skäl är också skolbussarnas nya tider och längre körsträcka, med längre tid för barnen på bussen.

- Jag måste köra mina barn till och från bussen som stoppar vid kyrkan och då är det närmare att ta bilen till Hemse. Och med de nya turerna kommer barnen att sitta en timme på bussen till och från skolan.


Folkstormen
Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till besparing och förändrad grundskoleorganisation drog i gång föräldraaktiviteter med mål att inte lägga ner de föreslagna små skolorna på ön. Protesterna gav resultat och efter debatt, föräldrauppror, arbetsgrupper och möten, backade barn- och utbildningsnämnden.

I februari beslutade politikerna att bara lägga ner skolan i Hogrän. Ett beslut som alltså också skapar oro.

Läggs ner: Hogrän skola F-6, som samordnas med Romaskolan från höstterminen 2012

Läggs inte ner: Skolorna i Fårösund, Kräklingbo, Öja, Havdhem, Högbyskolan i Hemse, Klinteskolan i Klintehamn, Sanda, Eskelhem, Vänge och Stånga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om